Forrás: MNO

XVI. Benedek reméli, hogy mielőbb ellátogathat a Szentföldre

2006. december 27. (1. oldal)

Érszegi Márk Aurél

Az izraeliek és a palesztinok közötti párbeszéd felújítása révén megteremtendő igazságos és tartós közel-keleti békére szólított fel hétfőn XVI. Benedek hagyományos karácsonyi üzenetében.

A pápa reményét fejezte ki, hogy mielőbb a Szentföldre látogathat.

Karácsony napján délben a vatikáni bazilika központi erkélyéről intézte az Örök Városhoz és a világhoz szóló urbi et orbi üzenetét, és adta mindenkire apostoli áldását. Ebben a hagyományban fejeződik ki leginkább, hogy a pápa nemcsak Róma püspöke, hanem az egyetemes egyház feje is: szinte minden nyelven „áldott karácsonyt” kívánt. Az idén a magyar jókívánság – a román és a lengyel között – a 12. helyen hangzott el. 2006 karácsonyán Ratzinger pápa az Üdvözítő születéséről elmélkedve feltette a kérdést: szüksége van-e még üdvözítőre a harmadik évezred emberének, aki eljut a Holdra és a Marsra, meghódítja a világegyetemet, felfedezi a természet titkait, és megfejti az ember genetikai kódját? Saját sorsa határozott és önálló intézőjének látszik a mai ember, lelkes és vitathatatlan sikerek kovácsának.

*

Annak tűnik, de nem így van – figyelmeztetett a szentatya. Hiszen éhség, szegénység, rabszolgaság, fajgyűlölet és vallási türelmetlenség, erőszak és terrorizmus jellemzi „ezt a kort is, amikor mindenki a haladást, a szolidaritást és a békét hirdeti”. Vannak, akiket becsapnak a könnyű boldogság prófétái, vannak, akik nem képesek felelősséget vállalni saját jelenükért és jövőjükért, akik a magány alagútjában járva gyakran az alkohol és a drog rabjai lesznek. Az „örvendező és reményvesztett emberiség” szívbe markolóan kiált segítségért. A haladás ellenére az ember nem változott: szabadsága jó és rossz között feszül, élet és halál között kell választania. A posztmodern korban „talán még inkább szüksége van Üdvözítőre, mert összetettebbé vált a társadalom, amelyben él, és alattomosabbak a személyiségére és erkölcsi integritására leselkedő veszélyek”.

„A mi Üdvözítőnk mindenki számára megszületett” – hirdette a Szent Péter téren XVI. Benedek, majd az egyházi közösségekhez szólt: „Nemcsak szavakban kell hirdetnünk Őt, hanem egész életünkkel, egységes és nyitott közösségekről tévén tanúságot a világban, amelyekben a testvériség, a megbocsátás, a befogadás és a kölcsönös szolgálat, az igazság, az igazságosság és a szeretet uralkodik.”

Nem maradhatott el végül az immár klasszikus ratzingeri tétel: Jézus „nem foszt meg semmitől, ami hitelesen emberi, hanem beteljesíti azt. Valójában Krisztus csak a rosszat, a bűnt rombolja le, minden mást felemel és tökéletessé tesz”.

Comments are closed.