Forrás: Magyar Rádió

A gyerekek méltóságának tiszteletben tartására szólított fel a pápa a karácsonyi éjféli misén a Vatikánban.

XVI. Benedek szót emelt azokért a gyerekekért, akik katonaként szolgálnak, akiknek koldulniuk kell, akik nyomorognak vagy éheznek, és akik nem ismerik a szeretetet. Azzal, hogy Jézus egy betlehemi istállóban született a Földre, Isten a gyermekek iránti tiszteletre tanít – tette hozzá a katolikus egyházfő.

„A betlehemi gyermek tekintetünket mindazon gyermekek felé fordítja, akik világszerte szenvednek, akiket kihasználnak, akik megszülettek vagy nem születtek meg” – tette hozzá a pápa arra utalva, hogy a katolikus egyház ellenzi az abortuszt.

XVI. Benedek szólt arról, hogy a karácsony az ajándékok ünnepévé vált, annak emlékére, hogy az Isten önmagát ajándékozta az embereknek. „A számos vásárolt és kapott ajándék között ne feledkezzünk meg az igazi ajándékról: magunkból adjunk valamit egymásnak” – kérte a katolikus egyházfő.

A keresztények által Isten fiaként tisztelt Jézus születését ünneplő szertartást 47 ország 73 televíziója közvetítette élőben. Ma délben XVI. Benedek pápa urbi et orbi áldást oszt Róma városának és a világnak.

Jézus megszületése óta senki sincs egyedül, az ő megtestesülésének öröme ad erőt mindenkinek – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros a budapesti Szent István-bazilikában, a karácsonyi éjféli misén. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke arra kérte a híveket, hogy az ünnep alkalmával emberi szóval szóljanak mindenkihez, az idősekhez, a magányosokhoz és a betegekhez is.

Ha mindenki a másikért végezné el feladatát a tőle telhető legjobban, akkor már ezen a világon boldogság lenne – mondta az egri érsék. Seregély István a karácsonyi éjféli misén mondott prédikációjában kijelentette: születésével Jézus minden embernek megadta a lehetőséget arra, hogy elérjen a céljához.

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Ittzés János délelőtt Győrújfaluban, a Magyar Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Bölcskei Gusztáv szintén délelőtt a debreceni református Nagytemplomban tart ünnepi Istentiszteletet.

A békére szólított fel a jeruzsálemi pátriárka

A palesztin frakciók közötti tűzszünetre és az izraeli-palesztin békefolyamat felújítására szólította fel a szembenállókat Jeruzsálem latin pátriárkája Betlehemben. Jézus szülőhelyének közelében, a Szent Katalin templomban tartott éjféli misén részt vett Mahmúd Abbász palesztin elnök is.

A ciszjordániai városba az idén több ezer turista érkezett, sokkal többen, mint tavaly. A Jászol teret cserkészek, dudászenekarok és szentföldi, illetve külföldi látogatók töltötték meg Betlehemben.

MR

Comments are closed.