Forrás: MNO

2006. december 19. (8. oldal)

Sitkei Levente

Több izraeli politikus is támogatja, hogy hazájuk kezdjen tárgyalásokat Szíriával. Emlékezetes, hogy Basar el-Aszad, Szíria elnöke előfeltételek nélküli egyeztetéseket indítványozott, amit ugyan Ehud Olmert izraeli kormányfő elutasított, de a knesszet más tagjai mégis az ötlet mellé álltak. Olmert mellett Simon Peresz miniszterelnök-helyettes is a tárgyalások ellen volt, ám ő tegnapra kissé módosított álláspontján, és közölte, ha az Egyesült Államok támogatja a párbeszédet, lehet szó a dologról. Washington álláspontja egyelőre változatlan, Szíriát a terrorizmus támogatásával vádolja, így nem hajlandó vele vitába szállni, ám a tengerentúlon is olvadozni kezdett a dac jégpáncélja, s Colin Powell korábbi külügyminiszter egy tévéinterjúban azt mondta, a párbeszédet meg kell kezdeni. Hasonló meglátást írt le a Baker-Hamilton-jelentés is, erősen megosztva a washingtoni kormányzatot. John Kerry, a demokrata párt korábbi elnökjelöltje két szenátortársával együtt el is utazott Damaszkuszba.

Izraelben Amir Perec védelmi miniszter is ezen az állásponton van, s a legnagyobb megdöbbenésre Benjamin Netanjahu, a radikális ellenzék vezéralakja, volt miniszterelnök is a Szíriával való tárgyalások mellé állt. Az izraeli alapvetés szerint szó sem lehet a Golán-fennsík visszaadásáról, amelyet az 1967-es háborúban szállt meg az ország.

Szíria erős szövetségese, Irán ugyanakkor másról beszél. A síita állam damaszkuszi nagykövete, Hasszán Ahtári az al-Hajat napilapnak azt mondta, „a Golán visszaadása Irán egyik célja”. A diplomata egyúttal leszögezte, Szíria azon törekvése, hogy javítani akarja kapcsolatát Izraellel és Európával, egyáltalán nem bántja az iráni-szíriai kapcsolatokat.

Comments are closed.