Forrás: MNO

2006. december 18. (8. oldal)

Lovas István

Budapest Business Journal

Míg novemberben Európában tavaly novemberhez képest 3,9 százalékkal több új személyautót adtak el, addig Magyarországon az új autók eladása 22,1 százalékkal csökkent – olvasható az üzleti lapban.

Ft.com

A globális londoni pénzügyi lap Magyarország-mellékletének Feszültségtől fortyogó társadalom című cikkében azt írja, hogy az október 23-i erőszak megrázta Európát és a világot, ugyanis azt mutatta, hogy „a magyar társadalom… feszültségtől fortyog”. Egy másik, szintén a lap budapesti tudósítójának tollából származó cikk azzal kezdődik, hogy tavalyhoz képest Budapest utcáin ugyanannyi darut lehet látni és a karácsony előtti vásárláson „a magyarok ugyanolyan viharos ütemben áramlanak a hipermarketekbe és bevásárlóközpontokba, mint 2005-ben”. Idézi Kóka János gazdasági minisztert Gyurcsány kiszivárgott beszédéről. Szerinte „A befektetők nem törődnek a beszéddel és nem törődnek a zavargásokkal. Azt akarják tudni, hogy a miniszterelnöknek többségi támogatása van a parlamentben és hogy személyesen elkötelezett a reformok mellett.” A cikk első részében viszont arról esik szó, hogy a nettó külföldi beruházás csökkent, míg a kivitt profit nagysága megugrott.

The New York Times

Jimmy Carter Palesztin béke, nem apartheid című, novemberben megjelent könyve miatt a volt amerikai elnököt a médiában és zsidó csoportok is hevesen támadják egyebek között antiszemitizmussal vádolva. Egyik tanácsadója, Kenneth W. Stein pedig lemondott a könyv megjelenése miatt. Abraham H. Foxman, a Rágalmazásellenes Liga országos igazgatója kijelentette, Carter provokatív, felháborító, bigott. Azt pedig veszélyesnek nevezte, hogy az USA egy volt elnöke azt a „szégyentelen és szégyenteljes kacsát” terjeszti, hogy a zsidók irányítják a vitákat az országban, főként a médiában.

Die Zeit

Cigányokat likvidálni címmel megjelent hosszú írásában veszélyesnek ítéli meg a balliberális német hetilap azt, hogy Románia és Bulgária csatlakozásával olyan szélsőséges képviselők jutnak most be az EU parlamentjébe, akik szerint a cigányokat meg kell ölni, a zsidókból pedig szappant kell főzni. Az utóbbi véleményt hangoztató Dumitru Dragomir bolgár képviselő lapjában még az is olvasható: „Kár, hogy ma nagy hiány mutatkozik szögesdrótból és ciklon B-ből.”

Comments are closed.