Forrás: HVG

Nem hozott semmi újat az izraeli kormányfő és a palesztin elnök előző napi találkozója – közölte vasárnap a palesztin kormány szóvivője. Gázi Hamad kijelentette, hogy nem látnak semmilyen változást az izraeli kormány álláspontjában.

Izrael továbbra sem tett komoly erőfeszítést a megszállás és a palesztin nép szenvedésének megszűntetése, valamint a hadműveletek leállítása érdekében. Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton két órán tárgyalt Jeruzsálemben a közel-keleti békefolyamat újjáélesztéséről.

 A találkozón izraeli miniszterelnök hozzájárult ahhoz, hogy a befagyasztott palesztin adóalapokból 100 millió dollárt kifizessenek a palesztinoknak humanitárius célokra.

Miri Ejszin izraeli kormányszóvivő ezzel kapcsolatban közölte: Izrael rövidesen átutalja a pénzt, de biztosítani kell, hogy az ne jusson a Hamász kezéhez. Izrael azután döntött a palesztin adó- és más alapok befagyasztásáról, hogy márciusban megalakult a Hamász iszlámista szervezet vezette palesztin kormány, amely elutasította Izrael állam és palesztinokkal kötött korábbi békeszerződések elismerését.

Izraeli tájékoztatás szerint közel 500 millió dollárnyi palesztin adóbevétel kifizetését függesztették fel. A Palesztin Hatóság rendszerint ezekből a bevételekből fizeti a kormányalkalmazottak bérét, akik március óta nem kapták meg a teljes illetményüket.

A gázai övezetből újabb rakéta csapódott be vasárnap Dél-Izraelben. A támadásnak nincsenek áldozatai – közölte egy izraeli katonai szóvivő. Katonai források szerint a november 26-án Izrael és a palesztin fegyveres csoportok között létrejött tűzszünet hatályba lépése óta 47 rakéta csapódott be Izraelben.

MTI

Comments are closed.