Forrás: MNO

Tudósítónk jelenti a Gázai övezetből, ahol elszabadultak az indulatok

2006. december 18. (1. oldal)

György Zsombor

Új parlamenti és elnökválasztást jelentett be szombaton Ramalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnök, miután a Fatah és a Hamász közti tárgyalások zsákutcába jutottak. A palesztin területeken dörögnek a fegyverek, polgárháborússá vált a hangulat.

Nincs párbeszéd. Visszautasította Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a szíriai elnök felhívását a párbeszédre. Basár el-Aszad közölte, országa feltételek nélkül kész tárgyalásokat kezdeni Izraellel, mivel szerinte „a békéről csak feltételek nélkül lehet egyeztetni”. Olmert válaszul azt kérdezte, vajon „miért épp ebben a pillanatban veti fel a tárgyalásokat Aszad”. Olmert úgy vélte, komolytalan a kétoldalú tárgyalások felvetése addig, amíg Szíria „támogatja a Hezbollahot és a Hamászt”. Előzőleg komoly vita alakult ki a kérdésről Izraelben, Amir Perec védelmi miniszter például a tegnapi kormányülésen amellett érvelt, hogy minél előbb el kell kezdeni a szóban forgó egyeztetéseket. „Minden megállapodás kerül valamibe. Szíria esetében ez az ár előre ismert” – mondta Perec, utalva a Golan-fennsíkra, amelyet az 1967-es háború óta megszállva tart Izrael. Biztonsági szakértők szerint az a kérdés, vajon megéri-e a megszállt terület visszaszolgáltatása árán éket verni a radikálisok és Damaszkusz közé, illetve sikerülhet-e ez a manőver. Simon Peresz miniszterelnök-helyettes szerint csak akkor kezdődhet megbeszélés Izrael és Szíria között, ha Damaszkusz bezárja az összes „terror-főhadiszállást” országában, megtiltja Hálid Mesál (a Hamász politikai vezetője) tevékenységét, és felfüggeszti a Hezbollah libanoni síita gerillaszervezethez irányuló fegyverexportját.

Karácsony Betlehemben. A többi, a Palesztin Hatóság területén fekvő városhoz képest kifejezetten kellemes a légkör Betlehemben: a keresztények próbálnak karácsonyi hangulatot teremteni. Péntek este a város polgármestere ünnepélyesen bekapcsolta a központ karácsonyi fényeit, majd fogadást adott. Bár Betlehemet a palesztin fennhatóság alá eső területek közül az egyik legbiztonságosabb városként tartják számon, az eseményt rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték, az utcákat gépfegyveres rendőrök lepték el. (Gy. Zs.)Iszmáil Haníje, a Hamász vezette palesztin kormány miniszterelnöke tegnap elutasította Mahmúd Abbász elnök pénteki felhívását előre hozott választások megrendezésére, s arra figyelmeztetett, hogy egy új választás csak súlyosbítaná a zűrzavart Ciszjordániában és a Gázai övezetben. A központi választási bizottság elnöke úgy vélte, legalább három hónap, amíg meg tudják tartani az elnök- és parlamenti választásokat. Lapunk érdeklődésére a palesztin elnök egyik bizalmasa viszont azt mondta, hogy két-három héten belül megtarthatják a voksolást. Nimer Hamádi szerint nagyon fontos, hogy sikerül-e az ehhez szükséges részletekről megegyezni a Hamász illetékeseivel. Úgy gondolja, épp az új választások révén kerülhető el a polgárháború. A palesztinok többsége kevésbé derűlátó. A keresztény közösség egyik neve elhallgatását kérő képviselője Betlehemben úgy vélte, elég egy rossz lépés, s újra vér fog folyni.

Valószínűleg Hamász-tagok támadták meg tegnap az elnöki testőrség kiképzőbázisát, ahol egy ember meghalt, s tüzet nyitottak egy Fatah-nagygyűlés résztvevőire.

*

Mahmúd Abbász szombati beszédében egyértelmű üzenetet is megfogalmazott politikai riválisai s általában az iszlamisták számára. Mint mondta, a muzulmán világ túl nagy árat fizetett azért, hogy a szélsőségesek a nyáron elrabolták Gilad Salitot, a fiatal izraeli katonát. (A tizedes foglyul ejtését követően indult izraeli hadjárat Gázában, és vette kezdetét júliusban a háború Libanon ellen – a szerk.) Mahmúd az-Zahár külügyminiszter a sajtónak nyilatkozva a Hamász nevében visszautasította az elnök szavait, ám mint mondta, ha választásra kerül sor, szervezetük meg fogja nyerni azt. Mint hozzátette, a Hamász képes lesz garantálni a palesztin területek biztonságát. „Számos tüntetést szervezünk, hogy bebizonyítsuk az elnöknek: többségben vagyunk, és az előre hozott választásokra vonatkozó felszólítás elfogadhatatlan” – közölte Ahmed Júszef. „Már ma elkezdjük. Ma valamennyi városban nagy tüntetéseket tartunk a felhívás elutasítására” – jelentette be. Júszef szerint a palesztin elnök előre hozott választásokra történő felhívása „felhívás a polgárháborúra”.

Emlékezetes, csütörtökön fegyveres támadás érte a pénzgyűjtő körútjáról Gázába a rafahi átkelőn keresztül visszatérni próbáló Hamász-párti palesztin kormányfő delegációját, aminek során Iszmáil Hanije egyik testőre életét vesztette, a politikus fia pedig megsérült. Az esetet követően Rámalláhban kisebb zavargás tört ki, amelyet azonban a hatóságok megfékeztek. Szórványos lövöldözéseket még a hét végén is hallani lehetett. A Hamász a történtekért a Fatahot tette felelőssé. A szervezet szombaton közleményt adott ki, amely élesen kikelt a kormányfőt ért merénylet ellen, s figyelmeztetett: az ehhez hasonló esetek könnyedén polgárháborúhoz vezethetnek. A hét vége folyamán a Hamász és a Fatah is olyan értelmű nyilatkozatokat tett, amely alapján sejthető, hogy vezetőik célpontnak számíthatnak az elkövetkező napokban. A Hamász támogatói megtámadták Abbász gázai házát, ám a politikus épp Ciszjordániában tartózkodott abban az időben, így nem sérült meg. Hasonlóképp sértetlenül úszta meg az ellene való támadást Mahmúd az-Zahár, akinek autókonvoja Gáza városán hajtott keresztül vasárnap délelőtt. A Hamász a Fatahot vádolta a támadással. A helyzet súlyosságára jellemző, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) sokat látott munkatársai sem merték elhagyni bázisukat – mondta el Gázában Ijád Naszr, a szervezet helyi szóvivője.

Az amerikai kormányzat és Tony Blair brit kormányfő szombaton üdvözölte Mahmúd Abbász palesztin elnök döntését az előre hozott választások kapcsán. Az Európai Unió támogatásáról biztosította Mahmúd Abbászt, ugyanakkor a palesztinokat önmérsékletre szólította fel.

Comments are closed.