Röviden

sofar, 2006. december 22. 23:45  JNA24 médiafigyelő, MNO Add comments

Forrás: MNO

2006. december 16. (12. oldal)

MTI-Eco

A Wall Street történetének legnagyobb prémiuma, amit a Morgan Stanley amerikai befektetési nagy bank ad az idei év után elnök-vezérigazgatójának, John Macknek. Idei fizetése feletti javadalmazása meghaladja a 40 millió dollárt – számolta ki a Bloomberg hírszolgálat. A Morgan Stanley 71 éves történetének valószínűleg legnagyobb nyereségét könyvelheti el 2006-ra. (MTI-Eco)

*****

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa gazdasági erőfölénnyel történő visszaélés miatt négymillió forintra bírságolta a Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt.-t. A közlemény szerint a cég azzal sértette meg a versenyjogot, hogy indokolatlanul magas szinten határozta meg annak a csatlakozási díjnak a mértékét, amit az új fogyasztók hálózatra kapcsolása, valamint a régebbi fogyasztók kapacitásigényének növekedése esetén kell megfizetni. (MTI-Eco)

*****

Vezetékrendszer építésében állapodott meg Törökország és Izrael pénteken: a rendszer összetevői kőolajat, földgázt, áramot, vizet és – száloptikai kábeleken – információt szállítanának a Fekete-tenger és a Vörös-tenger kikötői között. A megállapodás mindkét ország számára nagy jelentőségű: biztonságosabbá válik Izrael energiaellátása, Törökország pedig tovább növeli központi elosztó-átrakó szerepét az Európa és Ázsia közötti energiaforgalomban. (MTI-Eco)

*****

Az erősödő verseny miatt jövőre csökkenti a földgáz és az áram árát a British Gas, hogy visszaszerezze a korábbi áremelés miatt elveszített fogyasztóit. A brit közüzemi szolgáltató anyavállalata, a Centrica azt is közölte, a költségek csökkentése jegyében átszervezéseket hajtanak végre: 1300 fős létszámleépítés várható a cégnél, de többségüket a British Gas ügyfélszolgálatánál fogják alkalmazni. (MTI-Eco)

*****

Lezárult a BMG zenei kiadóvállalat eladása, a vállalkozásért a korábbi tulajdonos Bertelsmann-nak 1,63 milliárd eurót fizetett a francia Vivendi médiacsoport. Az ügylet azonban még nem kapta meg az EU trösztellenes hatóságától a jóváhagyást, csak az illetékes amerikai hivataltól. A Bertelsmann adósságát csökkenti a bevételből. (MTI-Eco)

Comments are closed.