Forrás: MNO

2006. december 15. (8. oldal)

Munkatársunktól

Izrael legfelső bírósága nem nyilvánítja törvényellenesnek palesztin fegyveresek célzott likvidálását – számoltak be tegnap a döntésről a világ hírügynökségei. Az izraeli bírák döntésének értelmében minden egyes likvidálási műveletet külön vizsgálat alá kell venni, mert bizonyos esetekben előfordulhattak törvénytelenségek, ugyanakkor magát a gyakorlatot nem lehet a nemzetközi joggal ellentétesnek minősíteni, mert „nem lehet előre meghatározni, mely célzott likvidálás esik a nemzetközi szokásjog tilalma alá”.

A célzott gyilkosság gyakorlatát 2000 szeptemberében kezdte el alkalmazni az izraeli hadsereg, a második palesztin intifáda kirobbanása idején. A B”celem elnevezésű emberi jogi csoport szerint azóta 339 palesztin ember vesztette életét ilyen műveletekben, közülük 129-en ártatlan polgárok voltak. Kulcspozíciókban lévő palesztin vezetőkkel is így végzett Izrael.

Közben a Hamász több tucat fegyverese megtámadta és elfoglalta a rafahi határátkelőt azután, hogy Izrael lezárta azt, megakadályozandó, hogy a külföldi körútjáról több tízmillió dollárral hazatérni készülő palesztin miniszterelnök átléphesse a határt. „Nem fogjuk megakadályozni Iszmáil Haníjét, hogy belépjen a Gázai övezetbe, de nem fogjuk beengedni a pénzt, ami terroristák tevékenységének fedezetéül szolgálna” – jelentette ki egy izraeli illetékes.

Comments are closed.