Forrás: Magyar Rádió

A palesztin elnökkel tárgyalt csütörtökön az olasz külügyminiszter. Ez azonban valójában csak ürügy volt ahhoz, hogy a palesztin államfő bejelenthesse: mielőbb találkozni szándékozik az izraeli kormányfővel. Megfigyelők szerint ez Abbász válasza arra a szerdai bejelentésre, hogy a jeruzsálemi kormány hajlandó folyósítani valamennyit a befagyasztott palesztin segélyekből.

Reméli, hogy még az idén találkozik Olmert miniszterelnökkel – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök a Ramallahba látogató olasz külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. A megbeszélések azért húzódnak hónapok óta, mert Abbász bejelentette, hogy a legfontosabb eredménynek a palesztin rabok szabadon engedését tartaná. Olmert viszont csakis az elrabolt izraeli tizedes, Gilad Salid szabadsága fejében akar palesztin foglyokról hallani.

Közben az elvileg érvényben lévő tűzszünet elejére csütörtökön is számos Kaszam-rakéta pottyant izraeli területre és egyre többet lehet hallani a helyi médiában arról, hogy véget kellene vetni az önmérséklet politikájának. Ma Perec hadügyminiszter én Benjamin Ben-Eliézer miniszterek kritizálták Olmertet a visszavágások elmaradásáért.

Közben a Tel Aviv-i repülőtérre egy kicsiny, 20 négyzetméteres iszlám imahelyet terveznek a muszlim utasok jobb ellátása érdekében imaszőnyeggel és az előtérben folyóvízzel a lábmosáshoz. És mindezt az izraeli belügyminisztérium kezdeményezésére.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.