Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Szili és Suchman gyújtotta meg a hatodik hanuka-gyertyát

2006. december 20. 19:54

MNO

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nevében Suchman Tamás, a Mazsihisz alelnöke gyújtotta meg a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a hanuka hatodik gyertyáját szerdán a budapesti Nyugati téren.

Szili Katalin a fény ünnepe alkalmából tartott beszédében hangsúlyozta: ez az az időszak, amikor a zsidók és a keresztények ünnepe egybeesik. Vannak, akik a karácsonyt várják, vannak, akik hanukát ünnepelnek – fűzte hozzá.

„Mindannyian várunk valamire, ami lehet, hogy a csoda, lehet az, hogy meglássunk valamit abból, hogy szebb lesz a jövőnk, hogy boldogabbak leszünk attól, hogy kölcsönösen tiszteletben tartjuk egymást, attól, hogy meg tudjuk fogni egymás kezét” – fogalmazott a házelnök.

Mint mondta, a hanuka az együvé tartozást jelképezi, s a fényt jelenti, amely mindig utat mutat mindenki számára, s amely a jövőt hirdeti. Ugyanakkor hozzátette: ez az ünnep figyelmeztet arra is, hogy a XX. századon revansot lehet venni a XXI. században: felülemelkedhetünk azon, amik voltunk, és jobbá válhatunk.

Az Országgyűlés elnöke olyan jövőt kíván mindenkinek, „amit nem a félelem igazgat, hanem a megértés, amit nem az elővigyázat, hanem a tolerancia vezet”.

Suchman Tamás Szili Katalin beszédét követően áldást mondott, majd meggyújtotta a hanuka hatodik gyertyáját.

Az Európa „legnagyobb zsidó utcabáljának” nevezett program főszervezői a Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület és az Egységes Magyarországi Zsidó Hitközség most kilencedik alkalommal rendezi a budapesti Nyugati téren a fény ünnepének is nevezett, tánccal, bállal tarkított népünnepélyt.

A résztvevők minden este polgármesterek, politikusok társaságában gyújtanak meg egy-egy gyertyát a hanuka tiszteletére.

A fény ünnepét annak emlékére tartják, hogy az időszámítás előtt 165-ben a hagyományaikhoz hű zsidók, az úgynevezett makkabeusok visszafoglalták a görögöktől és újjáavatták a jeruzsálemi szentélyt. Szerettek volna újból fényt gyújtani, de csak egy napra elegendő olajat találtak, ami azonban nyolc napon át kitartott.

(mti)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2006

Szponzorált linkek

Comments are closed.