Forrás: MNO

M.E.G.A.-botrány: már olvasható a meghamisított címkével forgalomba került áruk listája

2006. december 14. (1. oldal)

Kristály Lehel

Meggyanúsított tegnap két külföldi állampolgárt – köztük Stephan Fischert, a M.E.G.A. cégcsoport osztrák tulajdonosát – az élelmiszer-hamisítási üggyel összefüggésben a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az érintettek szabadlábon védekeznek. A földművelésügyi tárca honlapján már olvasható az a lista, amelyen az átdátumozott fogyaszthatósági idővel jelölt tételek szerepelnek.

Két külföldit gyanúsított meg tegnap a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a M.E.G.A. Trade élelmiszer-hamisítási ügyében – tudta meg lapunk. Egyikük -az MTV Híradója értesülése szerint – Stephan Fischer, a cégcsoport osztrák tulajdonosa, aki csaknem ötórás kihallgatására érkezve azt mondta a híradó riporterének: cége soha nem hozott forgalomba rossz minőségű árut, nem importált lejárt szavatosságú terméket, kizárólag egy német világcég legjobb minőségű portékáival kereskedett. Horváczy Emese, az NNI szóvivője az MTI-nek megerősítette a kihallgatás tényét, de a vizsgálat érdekeire hivatkozva részleteket nem árult el.

Közben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján megjelent a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás által kiadott tiltott M.E.G.A.-termékek listája. Ezen a meghamisított fogyaszthatósági idővel jelölt élelmiszertételek szerepelnek, s mint azt Virsinger György Pest megyei főállatorvos lapunknak elmondta, az ott felsorolt termékeket már laboratóriumban is bevizsgálták. – Ezek árusítását határozatban tiltottuk meg, s elrendeltük a begyűjtésüket – folytatta a főállatorvos. Hozzáfűzte: a boltok felét végigjárva azt tapasztalták, hogy a kereskedők eleget tettek a felszólításnak és raktáraikban különítették el a szóban forgó termékeket.

*

A Tesco üzleteiben tegnap nem találtunk M.E.G.A.-termékeket. Az áruházlánc december 8-14. között érvényes, nyomtatott és internetes akciós újságjában viszont azt láttuk, hogy a tiltott áruk listáján is szereplő Lutz farmersonkát ajánlják a vásárlók figyelmébe. A kiadvány szerint ez a német felvágott az üzletek csemegepultjaiban kapható, de a pesterzsébeti Tescóban hiába kerestük, az eladók szerint ez a sonka már nem kapható.

– Az Auchan áruházak csak 32 tételt forgalmaztak a M.E.G.A.-készletekből, s ezek ma már a raktárainkban, elkülönítve állnak – közölte lapunkkal Gillemat Katalin, az üzletlánc szóvivője. Hozzáfűzte: a címkék alapján nem tudták megállapítani a termékek fogyaszthatósági idejét, ezért náluk már nem kapható M.E.G.A.-étel.

Az állat-egészségügyi állomások ellenőreinek munkáját segítik az ÁNTSZ munkatársai is – mondta lapunknak Ritoók Emese, a tisztiorvosi szolgálat szóvivője. A január 5-ig tartó, karácsonyi ellenőrzések alkalmával a tisztiorvosok megvizsgálják azt is, hogy a M.E.G.A.-termékek valóban lekerültek-e a polcokról. Ellenkező esetben jelzik az illetékes állat-egészségügyi állomásoknak, hogy hol kell még intézkedniük.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) szerint az élelmiszer-hamisítás ismét felhívta a figyelmet az állat-egészségügyi állomások köztisztviselőinek nélkülözhetetlen munkájára. A KSZSZ ezért abban bízik, hogy a kormány megérti: nem veszélyeztetheti az állatorvosok, az ellenőrök és a laboránsok tevékenységét.

A tiltott termékek. Néhány termékcsalád elnevezése a www. fvm.hu honlapról letölthető a tiltott termékek listájáról: Lutz, Stockmeyer, Rottaler, Schwartau, Corny, Knüsperli, Venosta, Prosoja, Bioquelle, Erasco, Alpro Soja, Radolf. Mivel a www.zsido.com honlap szerint a Corny müzliszelet készítése Dov-Levy Barsilay hamburgi rabbi felügyelete alatt áll, megkérdeztük Nógrádi Bálint szakértőt: sérült-e a hazánkban forgalmazott édesség kóser minősége. A szakember kifejtette: a lejárt minőségmegőrzési idejű müzli kóser marad, de a fogyasztása káros lehet az egészségre.

Comments are closed.