Forrás: Magyar Rádió

A szélsőséges ortodoxok zsidók a Hamászt ismerik el a terület urainak.

A főrabbi drámai és szokatlan módon a világ összes rabbijához fordult, hogy az Iránban megjelenteket teljes kirekesztés övezze a zsidó közösségekben, soha többé ne engedjék be a zsinagógákba. Mint mondta, elárulták a zsidó népet és hagyományaikat, megszentségtelenítették a holokausztot és megszégyenítették annak emlékezetét.

Ilyen vallási kiközösítést csak a legritkább esetben, kiugróan szélsőséges bűnök esetén gyakorolnak a zsidó rabbik, ugyanis a közösségből való kizárás számít a legsúlyosabb büntetésnek. A Neturé Charta nevű szekta képviselői, akik Teheránban az Izrael elpusztítását célzó követeléseket támogatták, Jeruzsálem ultraortodox negyedében élnek. Élvezik a zsidó állam szociális segélyeit, de nem ismerik el azt. Véleményük szerint csakis a Messiás teremthet hazát a zsidóknak, és ezért a Palesztin Hatóság vezetőit, vagyis jelenleg a Hamaszt tekintik a terület urainak.

A radikális ortodoxok Iránban is Izraelt ostorozták. Bár a konferencia résztvevői közül egyedül ők nem tagadták a holokausztot és annak nagyságrendjét, de szerintük a cionisták kihasználták a náci népirtást és a zsidók országának Németország területén kellett volna megszületnie. Izrael régebbi főrabbija szerint teljesen őrültek. Mint mondta, teljes elmebajra utal, ha egy zsidó kezet fog egy holokauszt-tagadóval, miközben még közöttünk élnek olyanok, akikbe számokat tetováltak a nácik.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.