Forrás: Magyar Rádió

A libanoni hadsereg csapaterősítéseket irányított a fővárosba és környékére, miután egyre erőszakosabbá váltak a Hezbollah kormányellenes tömegtüntetései. A szomszédos Izraelben nem kis aggodalommal figyelik az eseményeket.

Libanonban a Hezbollah vezette kormányellenes demonstrálás harmadik napján súlyosabbá vált a helyzet, miután egy síita-szunnita összecsapásban lelőttek egy síita tüntetőt. Ezen kívül elszabadultak az indulatok Bejrút egy másik részén is, kődobáláshoz, több bolt és egy autó felgyújtásához vezetve.

Izraelben egyre nagyobb aggodalommal figyelik az északi szomszédságban kialakuló polgárháborús helyzetet. Kiszivárgott, hogy a kormány ülésén azt tárgyalták, vajon a Nyugat-barát miniszterelnök Szinjóra támogatása izraeli gesztusokkal segíthet-e megőrizni hatalmát, de a katonai elhárítás magyar származású volt főnöke szerint az izraeli segítség csak a Helzbollah malmára hajtaná a vizet, a tömegek még inkább elfordulnának tőle.

Jeruzsálemben úgy vélik, hogy a Hezbollah esetleges győzelmével azonnal veszélybe kerülnének a Libanon déli részén állomásozó nemzetközi békefenntartók, és könnyen újabb háborúval szembesülhet a zsidó állam. Mindenesetre katonai körökben elhatározták, hogy Izrael híres Merkava tankjait fölszerelik a frissen kidolgozott, modern rakétaelhárító rendszerrel, okulva a nyári háború tanulságaiból.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.