Forrás: Origo

Gera Zoltán jó hírét vitte a magyar focinak Angliában, így nem csoda, hogy több futballistánkat is leszerződtették a szigetországi klubok. A jobbátlövő Nagy László már kivívta elismertségét Barcelonában, és a világ egyik legjobb kézilabdásaként emlegetik. Gulyás Róbert immáron Málagában ijesztgeti kosaras ellenfeleit, és a Gran Canariába igazolt Dávid Kornéllal nagy csatát vívhat majd a spanyol ligában. A 30 éves korára minden létező pólós trófeát begyűjtő Kásás Tamás visszajött Magyarországra, majd újra Itália felé vette az irányt, hogy a Camogli-kapus Szécsi Zoltánnak dobjon pár szépségdíjas gólt. Tettünk egy kört, s megnéztük, a négy legjelentősebb labdajátékban miképp áll a magyar idegenlégiósok helyzete.

Magyar légiósfoci a topligákban…

Kikap a válogatott, kritikán aluli a Borsodi Liga, klubcsapataink a szeptembert sem érik meg az európai kupákban, a magyar szurkoló mégis örülni szeretne, mert imádja a labdarúgást, és nem felejti el, hogy volt nekünk egy Aranycsapatunk, aranylabdásunk, és olimpiát is nyertünk hajdanán. Apró sikermorzsákat is csak nagyítóval lehet találni a mai magyar futballban, s ehhez is külföldre kell menni, ám szerencsére van még pár játékosunk, aki neves európai bajnokságban játszik s fel-feltűnik a fociösszefoglalókban. Ha nyer az Anderlecht, a PSV, a Hertha vagy éppen a West Bromwich Albion, magunkénak érezzük a sikert, legalább ennyi maradt nekünk. Focis körképünkben – a teljesség igénye nélkül – bemutatjuk, jelenleg mely légiós labdarúgókért szoríthatunk világszerte.

Európai Uniós csatlakozásunk óta a Nagy-Britanniába szerződő focistáinknak már nem kell rendelkezniük munkavállalási engedéllyel, így azóta legnagyobb örömünkre a sportág hazájában több honfitársunkkal is szerződést közöttek. Míg tavaly és tavalyelőtt Gera Zoltán nevétől volt hangos a Premier League, s két éve Király Gábor is a Chelsea, az Arsenal vagy éppen a Liverpool ellen készülhetett, idén állandó magyar kezdőjátékos nem szerepel az élvonalban. Némiképp váratlanul érte a magyar (futball)közvéleményt, hogy Priskin Tamásra 2006 nyarán lecsapott a Watford, csereként többször is szóhoz jutott az újoncnál az egykori Győr-csatár, de ahhoz még fejlődnie kell, hogy a góllövőlistákon is feltűnjön a neve. Ami biztos: ehhez tökéletes helyszínen van.

Fülöp Márton is nagy tehetség, az alsóbb osztályokban, ahol kölcsön szerepelt (Chesterfield, Coventry), ódákat zengtek róla, így furcsa helyzetbe került: állandó munkaadója, a Tottenham idén nem adta oda senkinek, így a kapus játék nélkül tengődik a londoni sztárklubnál, ami nagyon zavarja az MTK-ból szeződtetett hálóőrt. Télen mindenképpen váltana.

A másodosztályú Championshipben még több magyar van: Gera és Király olyannyira megszerette a PL légkörét, hogy visszavágyik oda, ami nem is csoda, télen minden bizonnyal nem lesz hiány a “felülről” érkező érdeklődőkben. A Wolverhamptonban magyar duó rúgja a bőrt, a Crystal Palace mögött jelenleg hatodik Wolves alkalmazottja a védő Gyepes Gábor és a középpályás Rósa Dénes, míg a 9. helyen álló Plymouthban “irányít” Buzsáky Ákos, jelen pillanatban ők nem szemeznek a Premiershippel. Még egy osztállyal lejjebb a Chesterfieldet Kiss György és Kovács János erősíti – kérdéses, az angol harmadosztály színvonala vajon eléri-e a magyar NB I-ét, rosszul biztosan nem érzi magát a páros Angliában.

Priskin Tamás az U21-es válogatott után Watfordban is így ünnepelné góljait

Ifjúsági szinten is kapósak a mieink a szigetországban, hiszen négyen is korosztályos csapatokban edződnek: Petneházi Márk a Plymouthban, Somodi Bence a Blackburnben futballozik, míg Stieber Zoltán az Aston Villa, a kapus Vadon Dávid pedig a Manchester City futballiskolájában érhet révbe.

A német Bundesliga már régóta közkedvelt célpontja a magyar légiósoknak, jelen pillanatban hétvégenként négyen tűnhetnek fel a nyári focivébé csodaarénáiban. A legismertebb magyar egyértelműen Dárdai Pál, aki már 10 éve Berlinben keresi a kenyerét, és 30 évesen talán most van pályafutása csúcsán. A nagy munkabírású középpályás Niko Kovac távoztával főszerepet kapott a múlt héten még éllovas, de még most is harmadik helyezett Hertha középpályáján, s mindeközben Bozsik Péter őt nevezte ki a válogatott csapatkapitányává.

Szabics Imre Stuttgartban letette a névjegyét, hiszen a bajnokságban sorra szerezte a gólokat, sőt a Bajnokok Ligájában a Manchester United ellen is eredményes volt. Később az 1. FC Köln szerződtette, ahol sokáig sérüléssel bajlódott, s mivel a gárda kiesett az élvonalból, a felépült Szabicsot végül a Mainz igazolta le.

Szabics Schumiék gálameccsén is megmutatta, mit tud

Huszti Szabolcs itthon a Sopronban és a Ferencvárosban is remekül játszott, így leigazolta a francia Metz, amelyet ő sem tudott benntartani a Ligue 1-ben, és ekkor jött a Hannover hívó szava, amit örömmel fogadott a középpályás. Egyelőre utolsó előtti az együttes a Bundesligában, de az új edzővel két meccsen négy pontot szerzett, Huszti pedig a Leverkusen elleni pontszerzésnek is részese volt, miután 90 percet a pályán töltött. A Cottbus meglepetésre hatodik, Szélesi Zoltánra egyelőre kiegészítő emberként számítanak, de ami késik, nem múlik. Meg kell még említeni a korábbi bajnok Kaiserslauternben szereplő Hajnal Tamást, aki a Schalkéban nevelkedett, majd a belga Sint-Truidenből többször is bekerült a Matthäus-válogatottba.

A harmadik vonalban futballozik Kanjuk László (Stuttgarter Kickers), Szalai Ádám (Stuttgart amatőr), Tölcséres András (FC Ingolstadt) és Lőw Zsolt (TSG Hoffenheim), s ami óriási “szenzáció”, utóbbi játékosra Bozsik Péter kapitány ilyen “mélyről” is igényt tart – igaz, az újpesti bekk a közelmúltban nívósabb csapatokban (Cottbus, Rostock) is szerepelt.

Az egyik legdinamikusabban fejlődő pontvadászatban, a francia Ligue 1-ben két játékosnak szurkolhatnak a magyar fanatikusok, Rudolf Gergely a Nancy, Vadócz Krisztián pedig az Auxerre első csapatában próbál meg maradandót alkotni, egyelőre csak részsikerrel. Előbbi együttesben egy ifjonc is ott figyel, Futács Márk a Nancy U17-esei között készül a gall liga meghódításra.

Két topligához nagyon kevés közünk van: a Serie A-ban már régóta nincs magyar (Détári Lajos nevére azért még jól emlékeznek Itáliában), igaz, Filkor Attila az Internazionale U19-es csapatából feljebb léphet. A neve érdekes hangzása ellenére a szintén honfitárs Koman Vladimir (a Both József-féle korosztályos válogatott egyik legjobb játékosa) a Sampdoria U17-es együttesében próbál meg mindent kiadni magából.

Spanyolországban a Primera División szinte teljesen “szűz terület” (Horváth Gábor a Betis ifjúsági csapatában szerepel), a második ligában (Polideportivo Ejido) a magyar válogatott védője, Éger László árválkodik. Jóllehet csapata csak 14. a 22 tagú ligában, az Ejido mindössze három pontra van a dobogótól, ráadásul még csak öt kör ment le.

… és azokon kívül

A szintén színvonalasnak tartott holland Eredivisie mindig is népszerű volt a magyarok körében, jelenleg hatan futballoznak a Németalföldön. Babos Gábor a NAC Breda után a Feyenoordban nem találta meg a számításait, s jelenleg az utolsó előtti NEC Nijmegent próbálja megmenteni a kieséstől a kiváló kapus.

A nemzeti csapatban is megfordult Bodor Boldizsár az ötödik pozíciót elfoglaló Roda JC védelmének az oszlopos tagja, a lokisták egykori kedvence, Kerekes Zsombor a Willem II-ben, Mészáros László a Fortuna Sittardban, Pető Tamás pedig a NAC Bredában szerepel. A holland bajnokcsapat tagja Fehér Csaba, aki ezáltal a magyar légiósok közül talán a legerősebb klubban futballozik.

A szomszédvár Belgiumban magyar triót üdvözölhetünk, mégpedig három kiváló védőt. A legnagyobb név Juhász Roland, akit a címvédő Anderlecht csábított el az MTK-tól, de szintén a válogatott alapembere az Újpesttől a Sint-Truidenhez nyáron aláírt Vanczák Vilmos. A harmadik belgiumi magyar Pető Zoltán, aki az FC Brusselsben szerepel, de ő már a két fiatal bekkel ellentétben túl van pályafutása zenitjén.

Európát egy pillanatra faképnél hagyva mindenképp érdemes szót ejteni két bátor hazánkfiáról, akik a brazil bajnokságban próbáltak szerencsét. Kondor Tamás kapus a Parana futballistája, míg a balhátvéd Papp Dániel a Fluminense ifjúsági csapatát erősíti.

Vanczák-Kuyt párharc az Újpest-Feyenoordon – 2005 óta mindketten váltottak

A magyarnál sokkal erősebb bajnokságokban tesztelhetik magukat azok, akik a szomszédos országokban kerestek és találtak maguknak egyesületet. A legpopulárisabb Ausztria, ahol az élvonalban négy magyar játszik: a sokak által a legjobb magyar jobb oldali védőnek tartott, bombalövéseiről is ismert Bodnár László a Red Bull által szponzorált s idén nagy terveket szövögető Salzburg igazoltja. Klubtársa a 25 éves Vasas-nevelés Orosz Ferenc, aki az osztrák ötödosztályból küzdötte fel magát a jelenlegi élcsapat keretébe, de nem érdemtelenül – idén már többször is bevette az ellenfelek kapuját. Az osztrákok állampolgárságot adnának neki, hogy pályára léphessen a válogatottban, ám Orosz inkább a magyar mezt öltené magára – ha Bozsik Péter meghívja. További két jó nevű honfitárs futballozik az osztrák Bundesligában, Kabát Péter a Pasching támadósorában, míg Sáfár Szabolcs az Austria Wien kapujában igyekszik helytállni.

Csehországban (Róth Ferenc, FC Slovacko), Horvátországban (Gaál Miklós, Hajduk Split) és Romániában (Simek Péter, Politehnika Temesvár) is találkozhatunk magyarral az első osztályban, mindhárom ország jóval magasabb szinten jegyzett pontvadászattal rendelkezik, mint a Borsodi Liga.

Cipruson 13 honfitársunk focizik az élvonalban (többek között Juhár Tamás, Korolovszky Gábor, Vincze Gábor, vagy éppen Márkus Tibor), nem messze onnan, a jóval magasabb nívójú görög ligában pedig négy – jó – játékos szerepel, Korsós György (Xanthi), Posza Zsolt (Ergotelisz), Torghelle Sándor (PAOK Szaloniki) és Tőzsér Dániel (AEK Athén). A magyarok talán azért oly” népszerűek Hellaszban, mert Détári Lajost – aki az Olimpiakoszban villogott a múlt évezredben – még most is futballistenként tisztelik a 2004-ben Európa-bajnokságot nyert válogatott földjén. A szomszédos Törökországban a Bozsik kapitány által is favorizált Tóth Balázs munkálkodik, a középpályás klubját pedig úgy hívják: Erciyespor.

Torghellének csak a válogatottban megy a góllövés

Izrael – minden bizonnyal a politikai helyzet miatt – már nem olyan népszerű, mint régen, itt jelenleg csak ketten légióskodnak: Fülöp Zoltán (Hapoel Ramat Gan) és Vayer Gábor (Hapoel Bnei Lod), utóbbi a másodosztályban szerepel. Vayer anno megfordult Portugáliában is, ahol jelenleg csak egy magyar állja a sarat, Gyánó Szabolcs munkaadója az Académica Coimbra.

Kedvelik viszont Skandináviát a mieink: a magyar NB I-nél mindenképp erősebb norvég bajnokságban Nikolov Balázs (Ham-Kam), Szekeres Tamás (Fredrikstad) és Tóth Mihály (Fredrikstad) keresi a kenyerét (a hórihorgas támadó, Kovács Péter a másodosztályú Strömgodsetben focizik), míg a finneknél most csak ketten játszanak országunkból a legmagasabb osztályban (Gruborovics Tamás a KuPS, Szilágyi Gábor a KooTeePee gárdáját erősíti), viszont öten vitézkednek a másodosztályban (Futaki Krisztián, Mester Árpád, Tarlósi István, Varga Ernő, Zámbó Péter). Dániában a Ferencvárosban befutott Takács Ákos (Vejle BK) képviseli Magyarországot. Még mindig Észak-Európa: a hűvös, ámde nagyon különleges Izlandon – a második vonalban – Matus Sándor talált magának klubot (KA Akuryiri).

Végezetül pár egzotikum: az ír másodosztályú Athlone Town játékosa Lakatos István és Petró Zsolt; Gángó András és Turi Géza a Feröer-Szigeteken űzi a sportágat, Kenesei Krisztián már régóta Kínában (Kuoan) rúgja a gólokat, s Szingapúrban Bücs Zsolt az edzője Boér Gábornak a Home Unitednél.

Kézilabda

Spanyolországban Laluska Balázs (Ademar León) és Nagy László (Barcelona) már kivívta elismertségét, a két szegedi jobbátlövő meghatározó ember csapatában. Ugyancsak a Liga Asobal rangadóit élvezheti Kis Ákos, az egykori veszprémi kézis évek óta az ibériai bajnokságban szerepel. Tavasszal még az is felmerült, hogy az 59-szeres válogatott játékost a Barcelona szerződteti, ám a kontraktus meghiúsult, így a Teucor Ence sportolója a Keymare Almería együtteséhez írt alá 2007 végéig szóló szerződést.

Meg lehet még említeni Diaz Ivo nevét is, a kubaiból magyarrá avanzsált egykori Fotex-csillag egy év után elhagyta az Ademar Leónt és két évre a Debre Viktor edzette Arrate csapatához szerződött. Az újonc Logronót Décsi Gábor erősíti

Németországban évek óta nem fordult elő, hogy ennyi magyar szerepeljen a Bundesliga élvonalában. A 2006/2007-es szezonban három honfitársunk is az egyik legrangosabbnak tartott bajnokság első osztályában lesz érdekelt. Fazekas Nándort a Nettelstedtől vásárolta meg a VfL Gummersbach, a csapatba kerülésért nagy harcban lesz majd a német válogatott Christian Ramotával.

Mocsai Tamás hosszú vándorlás után visszatért nevelőegyesületéhez, a TBV Lemgóhoz, ahol még édesapja, Mocsai Lajos edzősködése során kezdett el játszani. A válogatott kézilabdázót az SG Kronau/Östringentől csábította el a klub. A Wilhelmshavener HV nagy fogása az egykori Dunaferr-átlövő, Katzirz Dávid lehet, aki az olasz Pallamano Secchiát hagyta ott.

Ami az alacsonyabb osztályokat illeti, Szép-Kis Krisztián a ThSV Eisenach játékosa, míg Laurencz Szabolcs a Bundesliga másodosztályában a 2. helyen végzett Bayer Dormagen együttesével hosszabbított további egy évre

Nagy László (Barcelona)

Olaszországban Kovács Mihály edző dél-tiroli csapata, erősödött két magyarral, a Bundesliga II-ből ugyanis Tóth József és Kékesi Szabolcs is Brixenbe igazolt. Svájcban Vass Gábor (Kadetten Schaffhausen) szerepel, míg az osztrák bajnokság élvonalában a szintén válogatott Frey János lép pályára a Tulln színiben.

A hétszeres válogatott jobbszélső Székely Istvánt a bajnoki rajt előtt szerezte meg a Grasshopperstől a Kupagyőztesek Európa Kupájában induló görög PAOK, míg az egykori tatabányai balátlövő, Lengyel Péter az Aeroposz Edessza játékosa

Tomori Győző Cipruson szerepel, míg Kotormán Attila és Bajusz Sándor a kuvaiti bajnokság hajrájába szállt be, hogy erősítse az egykori férfi kapitány, Hajdu János irányította Qabsia SC-t.

A hölgyeknél most már hosszú idő óta Dánia az álomcél, a 2006/2007-es szezonban öt magyar is a Haandboldligaenben lép majd pályára. Az egyetlen új szerzemény Csenki Judit, aki szülés után a Frederikshavn Fox csapatához szerződött, Kurucz Orsolya, Hajdú Krisztina (mindkettő SönderjyskE), Hoffmann Olga (Randers), illetve Tóth Mária (SK Aarhus) már régóta az északi ligában szerepel.

Franciaországban Pőcze Judit (Besancon) mellé Micskó Zsófia (Yutz) érkezett, s visszatért a korábban Dijonban már játszó Turtóczky Ágnes is, akit az Esbjergtől a Fleury les Aubrais vett meg.

A német élvonalban Szrnka távozásával nem maradt hírmondó, alacsonyabb osztályokban azonban találkozhatunk olyan magyar nevekkel, mint Konrád Krisztina (az egykori Építők-,  Spartacus-, Cerbona-játékos most a TSG Ketsch alkalmazásában áll), Mátyás Kitti (TV Nellingen), vagy a negyven felett is elnyűhetetlen egykori világklasszis beállós, Elekes Csilla (TV Mainzlar).

Kosárlabda

Ha a bajnokságok erősorrendjeit vesszük figyelembe, akkor a spanyol férfikosárlabda-liga kívánkozik listánk elejére. Az ACB elnevezésű bajnokságban két magyar klasszis is érdekelt: Dávid Kornél a bajnoki ezüstérmes Tau Ceramicától éppen a nyáron szerződött a Gran Canaria csapatához, míg a bajnok Unicaja Málaga a török Ülkertől igazolta le Gulyás Róbertet. A spanyol másodosztályban Farkas Attila révén akad magyar játékos, a Honvéd egykori, 19 éves, korosztályos válogatott erőcsatára az Akasvayu Vic csapatát erősíti.

Szendrei József az amerikai egyetemi évek után (az Oklahoma Sooners csapatával bajnokságot is nyert) svájci kitérővel szerződött a Vadkakasokhoz, majd tavaly visszatért a Benetton Fribourg Olympic együtteséhez. A svájci csapat honlapján azonban idén már nem szerepel a neve a keretben, úgy tűnik, a spanyol Lagun Aro Bilbao szerződteti.

Báder Márton visszatért egykori sikerei színhelyére: a válogatott center a Honvédnál és az Albacompnál eltöltött éve után 2002 és 2004 között a szlovén Krka együttesében szerepelt, majd a horvát Cibona Zagreb következett. Tavaly a spanyol Ricoh Manresát erősítette, ám a 2006-2007-es szezont ismét a Cibonánál kezdi.

A 2003-2004-es bajnokságban már szerepelt a Vojvodina csapatában Németh István, a magyar válogatott bedobó kétéves lengyelországi légióskodás után tér vissza ismét a szerb együtteshez.

Lóránt Péter Belgiumban szerepel, a Sanex Antwerp Giants kosarasa korábban Körmenden és Debrecenben is játszott, előbbivel bajnoki címet is szerzett 2003-ban.

Cipruson Faragó Péter (Omonia Nicosia) és Krasznai Tibor (Etha) révén két magyar is szerepel, a szlovák Chemosvit Svit csapatát Rusznák Zsolt (játszott Szolnokon és Tiszaújvárosban is) erősíti. A németeknél a Reginalligában Dohár István (Paks) és Kolarics Dániel (MAFC) vitézkedik, mindketten a Wolfenbüttel színeiben szerepelnek. A Bundesliga II-ben érdekelt Nördlingen trénere a honvéd egykori válogatott irányítója, Nagy Zoltán.

Báder Márton (jobbra, Cibona)

A hölgyeknél már sokkal nagyobb a szórás. A válogatott centere, Ujhelyi Petra az izraeli Anda Ramat Hasharon játékosa, emellett szerződtette még a Minnesota Lynx WNBA-együttese is. Ugyancsak a tengerentúlon szerepelt a pécsi Iványi Dalma (San Antonio Siléver Stars), az egyetemi bajnokságokban pedig Pál Szandra (Southeast Missouri State Redhawks) és Schafranek Alexandra (Elon University) érdekelt.

Ujvári Eszter az olasz Pool Comense irányítója, Spanyolországban szerepel válogatottban remeklő Császár Andrea, aki Szekszárdról előbb az amerikai Kent State Universityben csillogott, jelenleg pedig a Hondarribía-Irún játékosa. Ugyancsak Ibériában játszik az egykori pécsi Szakács Ildikó (Caja de Canarias).

A Szolnokban és a Diósgyőrben megforduló Englert Orsolya a francia ASPTT Arrasban folytatja pályafutását, míg a New Hampshire-i egyetemről (is) ismert Farkas Orsolya jelenleg a Racing Paris játékosa.

Horváth Zsuzsa 2005-ben a BSE csapatától szerződött a török TED Kayseri Kolejisporhoz, a soproni Radnóty Krisztina az osztrák Flying Foxesban pattogtat, de Németországban is akadnak magyarok. Csontos Eszter augusztusban váltott csapatot, s igazolt a Schwabingból a ChemCats Chemnitzhez, Csipkó Barbara a Wasserburgot hagyta ott a Göttingen kedvéért, míg Bíró Eszter (Wasserburg) a nyáron jelentette be visszavonulását.

Külön érdekesség Bernáth Krisztina esete, a Basket Esch játékosa 14 éves kora óta Luxemburgban él, magyar állampolgár, volt korosztályos válogatott is – ráadásul még mindig csapata egyik (ha nem a) legjobb játékosa.

Vízilabda

Amit a futballban a brazilok, azt vízilabdában a magyarok képviselik: pólótársadalmunk a sportág történetének legfényesebb eredménysorával és a szerbek mellett jelenkor messze legerősebb játékosgarnitúrájával egyaránt büszkélkedhet, legjobbjaink képzettsége, játékuk szellemessége pedig senkiével nem keverhető össze. 

 

Vízilabdázóink ennélfogva természetesen keresettek a külföldi elitklubokban is, a sydneyi olimpia után elindult folyamat nyomán azonban a magyar élcsapatok (elsősorban a Honvéd és a Vasas) is mindinkább képesek lettek megfelelő feltételeket biztosítani ahhoz, hogy egymás után visszatérésre, majd maradásra bírják az ötkarikás aranyérmeseket, még úgy is, ha ajánlataik nem érték el az – elsősorban olasz – sztárcsapatok által kínált összegeket.

A hazai medence azóta is életképes alternatíva maradt, tavaly jött haza Itáliából Balatoni Máté, Bereczki Miklós, Hosnyánszky Norbert, Regős Áron, Varga Tamás, egy évvel korábban Benedek Tibor, Binder Szabolcs és Monostori Attila. A belgrádi Európai-bajnokságon szerepelt keretből jelenleg csupán három játékos – Kásás Tamás, Madaras Norbert és Szécsi Zoltán – élik a légiósok életét, mindhárman a világ legerősebb, egyben legjobban fizető olasz bajnokságban keresik a kenyerüket, csakúgy, mint a sydneyi aranycsapat centere, a Cremonát erősítő Varga I Zsolt.

A 30 éves korára minden létező trófeát begyűjtő, legutóbb az Eb legjobbjának választott Kásás 2003-ban szintén visszatért a Vasasba, de csak egy évig maradt itthon, nemrégiben pedig ismét csapatot váltott, több társával együtt a Sanovát hagyta el Madaras Norbert együttese, a bajnoki címvédő és Euroliga-második Pro Recco kedvéért. Tavasszal még itt játszott Szívós Márton is, aki a nyáron – félig-meddig éppen Kásás érkezése miatt – szerződött vissza a Dominóba, annak ellenére, hogy mind az Euroliga májusi négyesdöntőjében, olasz mezőny légiósai közül a szezon legjobb játékosnak választották, de az abszolút versenyben is csak egyetlen szavazattal lemaradva végzett a második helyen.

A jelenlegi válogatottból idén egyedül Szécsi Zoltán szerződött külföldre, ő egy kicsit keserű szájízzel távozott egy kisebb olasz csapathoz, a tavaly még Märcz Tamást is foglalkoztató Camoglihoz. A kétszeres olimpiai bajnok kapusnak elmondása szerint a honi vízilabdát körülvevő, kicsinyes érdekektől mérgezett közegből lett elege, és döntéséhez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy a Ferencvárosnál kialakult áldatlan állapotok miatt fél évig nem kapott fizetést. A Fradi anyagi ellehetetlenülése másokat is távozásra késztetett, Szécsivel tartott Weszelovszky László és Binder Szabolcs is, Újpestről pedig Varga Tamás és Regős Áron szánta rá magát a légióskodásra, ők a Chiavariba igazoltak.

Drávucz Rita

A hölgyek számára ugyanúgy Olaszország a legkedveltebb célállomás, mint a férfiaknál, Drávucz Rita és Stieber Mercedes a bajnoki ezüstérmes Fiorentina erősségei, a Valkay Erzsébet, Tóth Noémi, Tóth II Andrea trió a Volturnóban játszik, Bujka Barbarát pedig a napokban igazolta le olasz bajnok és BEK-címvédő  Orizzonte Catania.

S hogy megtörhet-e az olasz bajnokság hegemóniája a közeljövőben? Ezt egyelőre nehéz elképzelni, ám előfordul, hogy a magyar és szerb csapatokén kívül is érkezik olyan ajánlat, ami csábítóbb a talján vetélytársénál: a szerb gólvágó, Aleksander Sapic például a nyáron rekordnak számító egymillió euróért ment el pólózni az orosz Csehovba. Nem mellesleg az orosz bajnokságban magyar vízilabdás is akad, Varga II Zsolt 2004 óta a Dinamo Moszkva játékosa.

Összeállította: Bordás Gábor, Juha Pál, Pincési László

[origo]

Comments are closed.