Forrás: HVG

Az orosz rendőrség pénteken megerősítette a moszkvai magyar nagykövetség védelmét, miután csütörtök este nacionalista fiatalok megdobálták a képviselet épületét.

Míg a valószínűleg az Eurázsiai Ifjúsági Mozgalomhoz tartozó orosz fiatalok azt állították, hogy tintásüvegeket dobtak a követség épületének falára, a HVG értesülései szerint a támadók csak tojásokat hajigáltak be a képviselet udvarára. A budapesti szovjet katonai emlékmű megrongálására adott válasznak minősített akció résztvevői néhány másodpercig tartó akciójuk során – saját elmondásuk szerint – a magyarokat leigázó Sztálint, illetve az 1848-as forradalom idején a Habsburgok segítségére siető I. Miklós orosz cárt éltették, majd azonnal elszaladtak az általában egy rendőr által őrzött követség közeléből.

A Szovjetunió feltámasztását célul tűző, Eurázsiai Ifjúsági Mozgalom néhány tucat aktivistából áll, s az orosz hatóságok több alkalommal őrizetbe vették már a csoport vezetőit. A náci és kommunista ideológiát ötvöző – összejöveteleit birodalmi gyűlésként aposztrofáló – csoport érdekessége, hogy miközben most Magyarország ellenséggé változott, a csoport változatlanul két, egymásra helyezett nyilaskeresztet használ jelképként.

Németh András / Moszkva

hvg.hu

Comments are closed.