Forrás: MNO

2006. szeptember 10. 0:35

MNO

Izraelben tömegtüntetést tartottak szombat este a libanoni háború leszerelt tartalékosai, akik a háborús fiaskók nyomán állami vizsgálóbizottság azonnali felállítását követelik. Sok ezren gyűltek össze Tel-Aviv demonstrációkról ismert hatalmas központi Rabin terén,

Az izraeli kormányfő akár azonnal kész találkozni a palesztin elnökkel, de nem hajlandó engedményre, amíg az izraeli hadsereg június végén elrabolt tizedese palesztin fogságban van.

Izraeli illetékesek szerint Ehud Olmert ezt Tony Blair brit miniszterelnökkel való jeruzsálemi találkozóján fogja bejelenteni.

Mahmúd Abbász palesztin elnök ugyanakkor azt várja, hogy először bocsássanak szabadon Izraelben őrzött palesztin foglyokat. A brit kormányfő azzal a szándékkal utazott a Közel-Keletre, hogy rábírja az izraelieket és a palesztinokat arra, tegyék meg a tárgyalóasztalhoz visszavezető első lépéseket.

Izraelben tömegtüntetést tartottak szombat este a libanoni háború leszerelt tartalékosai, akik a háborús fiaskók nyomán állami vizsgálóbizottság azonnali felállítását követelik. Sok ezren gyűltek össze Tel-Aviv demonstrációkról ismert hatalmas központi Rabin terén, amit régen Izrael királyai terének hívtak, egészen addig, amíg egy ottani béketüntetésen le nem lőtték a tér egyik sarkánál Jichak Rabin miniszterelnököt. Ehud Olmert már megkezdte egy jogosítványok nélküli kormánybizottság tagjainak a kinevezését, de a téren található tiltakozók azt akarták, hogy határozott jogkörökkel állami bizottságot állítsanak fel bíróval az élén. A feliratokon a vezetők lelkiismeretét és a háború hibáit kérték számon, mivel az egy hónapja véget ért libanoni háborúban gyakran lőszerek, megfelelő védőfelszerelés, élelem, sőt elegendő ivóvíz nélkül küldték csatába a katonákat.

Közben a libanoni nemzetközi békeerőkbe 250 francia katona és mintegy 150 harci jármű érkezett szombaton Bejrút kikötőjébe.A franciák főhadiszállása a libanoni-izraeli határ közelében fekvő, Bint Dzsbeilben lesz, amely korábban a Hezbollah síita szervezet egyik erőssége volt, és ahol júliusban és augusztusban heves harcok voltak az izraeli hadsereg és a Hezbollah fegyveresei között.

radio.hu

Comments are closed.