Forrás: Index

Beleegyezett a szíriai elnök, hogy az Európai Unió határőrei óvják országa Libanonnal közös határát a Dél-Libanonba irányuló fegyverszállítás megakadályozására – mondta szombaton Romano Prodi olasz miniszterelnök. Szombaton kora estig Damaszkuszban nem kommentálták Prodi közlését, illetékesek elhárították az ezzel kapcsolatos újságírói érdeklődést. Prodi elmondása szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök, akivel az elmúlt napokban több ízben érintkezésbe lépett, elfogadta az ő javaslatát a Szíria és Libanon közötti esetleges fegyvercsempészet ellenőrzésére.

A szóban forgó uniós határőrök, szám szerint néhány százan, hogy a szíriai szuverenitást tiszteletben tartsák, fegyvertelenek lesznek, egyenruhát sem fognak viselni, de minden eszköz a rendelkezésükre fog állni az ellenőrzéshez – mondta a római kormány vezetője.

Szíria a közelmúltig elutasította azt, hogy az izraeli-Hezbollah tűzszünet betartatására hivatott ENSZ-erő, az UNIFIL erői a szíriai-libanoni határ körzetébe legyenek vezényelve, sőt erre az esetre a határ lezárásával fenyegetett.

Prodi, mint felfedte, a szíriai beleegyezésről tájékoztatta az Európai Bizottságot és az ENSZ főtitkárát. „Főbb európai partnereink nagy érdeklődéssel fogadták ezt a javaslatot” – tette hozzá a Bariban nyilatkozó olasz miniszterelnök, aki szerint a szíriai elnök arra is kötelezettséget vállalt, hogy országa ötszáz határőrt küld a libanoni határra az ott szolgálatot teljesítők mellé. Izrael azzal vádolja Szíriát, hogy Libanonnal közös határán át lehetővé teszi a fegyverszállítást a Dél-Libanonban működő síita Hezbollahnak.

Comments are closed.