Forrás: MNO

2006. szeptember 2. (8. oldal)

Lovas István

FT.com

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök konvergenciaprogramjával meg kívánja győzni Brüsszelt, hogy kormánya fiskális fegyelmezetlenségének véget vetett, és bevallja azt, hogy a meglódult költségvetési hiány károkat okozott az ország nemzetközi presztízsének, kezdi cikkét a globális, neoliberális brit lap. Gyurcsány az Európai Bizottságnak fájdalmas középtávú programot vázol fel, amely adóemelést, nadrágszíjhúzást, a közszféra reformját is tartalmazza, aminek következtében máris mélységekbe zuhant népszerűsége. Ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy az ország pénzügyi helyzetét kiigazítsa, és a kétkedő szavazók az eredményeket már 2009-ben látni fogják. “A piacoknak, Brüsszelnek és az elemzőknek bizonyítékokra és nem ígéretekre van szükségük”, nyilatkozta a londoni lapnak. Az Európai Bizottság azonban már unja Gyurcsány irreális költségvetési előrejelzéseit és legutóbbi gazdasági tervét “arcába vágta”.

*****

Az Európai Uniónak fel kell vennie a kapcsolatokat a Hamasszal, a Palesztin Hatóságot irányító iszlámista csoporttal, javasolta Erkki Tuomioja finn külügyminiszter. Finnország az unió soros elnöke. A demokratikus választásokon nyertes Hamász ugyanakkor az EU terrorista szervezetek jegyzékén szerepel, miután a jegyzéken való szerepeltetés érdekében az Egyesült Államok és Izrael nyomást gyakorolt az unióra, írja a Financial Times.

De Telegraaf

Az Európai Parlament nemtetszését nyilvánította ki a szlovák nacionalista kormány magyarellenes magatartása miatt, írja a holland lap.

The Guardian

A magyar rendőrség és a hatóságok fokozzák a biztonsági intézkedéseket a mai norvég-magyar focimeccsre, nehogy a szurkolók ismét szlovákellenes feliratokat emeljenek a magasba, írja a baloldali brit lap, amely szerint mintegy 2800 norvég vendéget várnak a stadionba.

*****

Hugo Chávez venezuelai elnök damaszkuszi látogatásán a szíriai elnökkel folytatott megbeszélését követően kijelentette, hogy Szíria egy “új világot épít”, amely mentes az amerikai uralomtól. Chávez és Asszad elnök 13 kétoldalú, politikai és gazdasági megállapodást írt alá. Chávez szoros kapcsolatokat épített ki Iránnal, Szíriával és más közel-keleti országgal, míg Amerikával és Izraellel feszült lett a viszonya.

EuropeanVoice.com

Az Európai Unió ügyeire szakosodott lap táblázatot közöl az európai gépjárműgyártásról. 2005-ben Magyarországon 138 918 egységet gyártottak. Szlovákiában 218 173-at, a Cseh Köztársaságban pedig 604 930-at. Az első helyen Németország áll 5 757 710 gépjárművel.

Comments are closed.