Forrás: Origo

Mind Ali Laridzsáni, az atomügyek iráni főtárgyalója, mind Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője konstruktívnak nevezte az Irán nukleáris programjáról szombaton megkezdett tárgyalásokat. Az egyeztetés vasárnap folytatódik. Peking és Moszkva óvatosságra int a szankciók ügyében.

Megkezdte szombat délután Bécsben többször beharangozott, majd elhalasztott tárgyalását Irán nukleáris programjáról Ali Laridzsáni, az atomügyek iráni főtárgyalója és Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A megbeszélések célja a teheráni atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi válság, illetve az Iránnal szembeni esetleges nemzetközi szankciók elkerülése.

Laridzsáni a megbeszélés után közölte: a tárgyaláson haladást értek “bizonyos területeken”. Christina Gallach, Solana szóvivője szintén úgy fogalmazott, hogy “a megbeszélések konstruktívak és pozitívak voltak”, s vasárnap reggel folytatódnak. Irán és az EU képviselőinek bécsi egyeztetése az utolsó lehetőség lehet arra, hogy Teherán elkerülje, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtsa atomipari ambíciói miatt.

Kína óvatosságra int a szankciók ügyében

Az Iránra nehezedő nyomás fokozása vagy szankciók bevezetése a közép-keleti országgal szemben nem szükségszerűen vezet a teheráni atomprogram körüli válság békés megoldásához – jelentette ki Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő szombaton Helsinkiben, finoman utalva ezzel arra, hogy Peking változatlanul ellenzi büntetőintézkedések bevezetését az iszlám köztársasággal szemben. Ugyanakkor megjegyezte, Iránnak figyelembe kell vennie a teheráni nukleáris program miatt megfogalmazódott nemzetközi aggodalmakat.

Putyin: korai még szankciókról beszélni

Korainak ítélte Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton szakértőket fogadva azt, hogy szankciókat vezessenek be Irán ellen, amiért az iszlám köztársaság nem hajlandó fölfüggeszteni atomprogramját. Az orosz elnök megjegyzéséről Alexander Rahr, a német külkapcsolatok tanácsának szakértője számolt be a sajtónak.

Az orosz elnök Rahr szerint azt is elmondta, nem szabad hagyni, hogy Irán uránt dúsítson, s hogy az Izrael elpusztítására vonatkozó iráni felhívás rontott Teherán tárgyalási pozícióján. “Azt mondta, ilyen körülmények között Oroszország nem támogathatja maradéktalanul Irán valamennyi követelését” – idézte Rahr az orosz elnököt.

(MTI)

Comments are closed.