Forrás: Híradó

Izrael abban egyezett meg Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, hogy kivonja csapatait Libanonból, mihelyt a kéksisakosok létszáma eléri az ötezer főt

Az izraeli hadsereg szeptember 22-ig teljesen kivonul Libanonból, a tengeri zárlatot pedig akár két nap múlva feloldhatja – adta hírül az izraeli közszolgálati televízió csütörtök este.

A televízió úgy tudja, hogy a csapatkivonást az ENSZ libanoni nemzetközi békeerejének (UNIFIL) oltalma alatt hajtják végre. A katonai vezetés a lehető leggyorsabb kivonulást támogatja, és az izraeli csapatok szeptember 22-ig visszavonulnak a július 12-én indított hadművelet során megszállt libanoni területekről.

Miri Eisen, Ehud Olmert izraeli kormányfő szóvivője közölte, hogy tekintettel a nemzetközi békefenntartók létszámának növekedésére, valóban minden esély megvan arra, hogy a csapatok szeptember 22-ig befejezzék a kivonulást. Hozzátette: Izrael abban egyezett meg Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, hogy kivonja csapatait Libanonból, mihelyt a kéksisakosok létszáma eléri az ötezer főt. Szeptember közepére az UNIFIL-nek már ötezer katonája lesz Dél-Libanonban, és a libanoni hadsereg több mint 16 ezer katonájával együtt megfelelő nagyságú erőt képeznek ahhoz, hogy az izraeli csapatok kivonulhassanak – mondta a szóvivő.

Miri Eisen megerősítette, hogy Izrael csütörtökön feloldotta a libanoni légtér zárlatát, és a tengeri blokádot is megszünteti az ENSZ-békefenntartók kötelékébe vezényelt külföldi haditengerészeti erők felfejlődése után. A közszolgálati televízió úgy tudja, hogy ez akár 48 óra múlva megtörténhet.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.