Forrás: MNO

Kofi Annan ENSZ-főtitkár elítélte Izraelt a fürtös bomba libanoni bevetése miatt

2006. szeptember 1. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Adományozó konferenciát rendeztek tegnap a svéd fővárosban, amelyen a libanoni újjáépítéshez támogatást ígérő országok szembesülhettek az arab országnak Izrael által okozott károk mértékével. Közben Kofi Annan ENSZ-főtitkár elítélte a fürtös bomba bevetését, és követeli Izraeltől: fedje fel, hol helyeztek el ilyeneket Libanonban.

Több milliárd dollárra rúgnak Libanonban az izraeli hadsereg és a síita Hezbollah szervezet közötti konfliktus által okozott károk – mondta Fuád Szinjóra libanoni kormányfő tegnap Stockholmban, a libanoni újjáépítés támogatása végett szervezett adományozói értekezleten. Megnyitóbeszédében kijelentette, hogy a 34 napos háború alatt semmivé tették a libanoni polgárháború (1975-90) óta eltelt 15 év helyreállítási és fejlesztési munkálatainak minden eredményét. Mintegy hatvan kormány és segélyszervezet képviselői gyűltek össze a svéd fővárosban, hogy megtegyék felajánlásaikat a háború dúlta Libanon újjáépítésének támogatására. Egyelőre nem a teljes helyreállítási költség előteremtése a cél, hanem csak annak az 500 millió dollárnak az összegyűjtése, amely a legsürgősebb helyreállítási lépésekhez szükséges. A legsürgősebb lépések között sorolták fel a hajlékuktól megfosztott családok lakhatásának biztosítását, az infrastruktúra és a közszolgáltatások helyreállítását, a fel nem robbant rakéták, tüzérségi lövedékek és bombák eltakarítását. Az Európai Unió mint szervezet 42 millió eurót ajánlott fel, az értekezlet házigazdája, Svédország 16 millió eurót, Olaszország 30 millió eurót. A szervezők tetemes hozzájárulásokat remélnek az arab országoktól.

Hogy valóban megindulhasson az újjáépítés, szükség van az Izrael által megszállva tartott dél-libanoni területek kiürítésére, hogy oda az ENSZ- és a libanoni kormánycsapatok bevonulhassanak. Kofi Annan szerint Izrael 5000 ENSZ-katona és 16 ezer libanoni katona Dél-Libanonba vezénylése után vonul vissza, és erről a világszervezet főtitkára meg is állapodott izraeli tárgyalópartnereivel. Az ENSZ főtitkára elítélte tegnap egy jordániai sajtóértekezleten, hogy az izraeli hadsereg fürtös bombákat vetett be Libanonban. Mint mondta, ilyen fegyvereket nem szabadna polgári övezetekben bevetni.

Közben kiszivárgott, hogy az ENSZ-missziót (UNIFIL) vezető Franciaország komoly fegyverzettel vesz részt a hadműveletben, alátámasztva ezzel azt, hogy a libanoni politikai rendezés céljával elkötelezte magát a libanoni hadsereg tartós támogatása mellett. „Az ENSZ keretén belül soha nem létezett ilyen komoly zászlóalj. Franciaország az általa bevetendő katonai eszközökkel alátámasztja politikai elkötelezettségét és az ENSZ-misszión belüli erős pozícióját. A Leclerc harckocsik, a 155 milliméteres lövegek, a Cobra típusú tüzérségi felderítőradar, a lánctalpas páncélozott járművek és a légideszant szakasz arra utal, hogy Franciaország nem nézelődni megy Libanonba, hanem teljesíteni feladatát” – mondta egy katonai szakértő.

Németország a tervezettnél több katonát küld a békefenntartó erőbe a védelmi miniszter nyilatkozata szerint. Franz Josef Jung a Deutschlandfunk rádióállomás által ismertetett interjúban kijelentette, hogy a német haderő a korábban tervezett ezerkétszáz katonánál többet küld az ENSZ-kontingensbe. Főként a biztosításban részt vevő haditengerészeti erőkkel lesz jelen.

Portugália 140 fős műszaki kontingenst küld – közölte Goulao de Melo tábornok, a portugál nemzetvédelmi tanács szóvivője. A katonák a konfliktus idején megrongált infrastruktúra helyreállításában működnek közre, október 14-én indulnak útnak.

Comments are closed.