Forrás: Index

Index

Bush után szólalna fel az ENSZ közgyűlésén New Yorkban Mahmúd Ahmadinezsád, aki vitára is invitálta az amerikai elnököt. Ahmadinezsád szerint ha Bush nem vállalja a vitát, azzal kétségbe vonja nemzete intellektusát.

Pár órával Bush beszéde után Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is felszólalna az ENSZ közgyűlésén New Yorkban, jelentette a hivatalos iráni hírügynökség. Bush szeptember 17-én délelőtt kíván beszélni, Ahmadinezsád estére időzítené saját felszólalását.

Az iráni elnök közleményében vitára invitálta az amerikai elnököt. “Azok, akik elutasítják a vitát, félnek, hogy országuk intellektusban és racionalizmusban alul maradna” – próbálta sértegetéssel rávenni Busht a párbajra.

Ahmadinezsád magabiztosságában még arra is kész lenne, hogy vele szemben Bush akár tanácsadóival együtt lépjen fel. Ahmadinezsád szerint a New York-i vita kiválló alkalom lenne arra, hogy “az egész világ, különösen az amerikai közvélemény cenzúra nélkül nézhesse azt”. Erre az Egyesült Államokban valóban lehetőség lenne, szemben Iránnal, ahol a rendszernek nem tetsző cikkek miatt be szokták tiltani az újságokat.

Minden az atomfegyverkezésre utal

Irán nem teljesítette határidőre az ENSz Biztonsági Tanácsának ultimátumában foglaltakat, nem függesztette fel a szakértők szerint minden bizonnyal atomfegyvergyártást célzó nukleáris programját. Irán folyamatosan tagadja, hogy atomfegyverkezésre készülne, a világ legjelentősebb földgáztartalékaival rendelkező ország azt állítja, atomprogramja enregetikai célú. Mindeközben rakétaprogramot is folytat, melynek során most éppen nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat fejleszt.

Azt, hogy Iránnak lehetnek polgári atomlétesítményei, még az Egyesült Államok sem vonja kétségbe. De Irán ahhoz is ragaszkodik, hogy urándúsítással maga állítsa elő az atomreaktorok fűtőanyagát, ez pedig inkább a fegyverkezési célokat szolgálja. Ráadásul olyan atomerőművet szeretnének építeni, ami melléktermékként a fegyverkezéshez használatos plutóniumot termel.

Ráadásul Irán regionális nagyhatalmi tervei megvalósításának is feltétele az atomfegyver beszerzése, hiszen Izrael, bár nem deklaráltan, de a szakértők egységes álláspontja szerint megközelítőleg kétszáz atombombával rendelkezik. Ráadásul a térség országai közül Szaúd-Arábia is exportált már magának atomtudósokat a nukleáris arzenálját önerőből kifejlesztő Pakisztánból.

Comments are closed.