Forrás: MNO

Teherán ragaszkodik urándúsítási jogához

2006. szeptember 1. (8. oldal)

Munkatársunktól

Tegnap járt le az a határidő, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szabott meg Irán számára urándúsítási tevékenységének felfüggesztésére. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök tegnapi nyilatkozatában ismételten felhívta a közvélemény figyelmét, országa nem enged a Nyugat nyomásának.

Irán nem fogadja el, hogy megfosztják (urándúsítási) jogától – hangoztatta beszédében Ahmadinezsád. Amennyiben Teherán nem függeszti fel atomprogramját – amelyet Irán békés célúnak nevez, de amely Washington szerint nukleáris fegyverek előállítását szolgálja -, az Egyesült Államok minden bizonnyal egy olyan ENSZ-határozat elfogadásáért fog harcolni, amely Irán elleni szankciókat helyez kilátásba. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tegnapra ígérte annak a jelentésnek az elkészítését, amely arról tájékoztatja a BT-t, Irán eleget tett-e az ENSZ követeléseinek. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, a BT öt állandó tagjának – az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Oroszországnak és Kínának -, illetve Németországnak a képviselői jövő héten tartanak megbeszélést az iráni atomügyben. A Fehér Ház BBC-nek nyilatkozó tisztviselője szerint az amerikaiak alacsony szintű urándúsításról szereztek tudomást Iránban, de mivel Teherán egyelőre csak ismerkedik a nukleáris technológiával, a végterméket bizonyára nem tudja felhasználni atomfegyver előállítására.

Auschwitzi meghívás. Auschwitzi látogatásra hívta Mahmúd Ahmadinezsádot a holokauszt-túlélők izraeli szervezetének elnöke, mivel szerinte az iráni elnök nem kellően tájékozott a holokauszttal kapcsolatban – adta hírül a Háárec izraeli napilap. (MTI)

Comments are closed.