Forrás: Híradó

Lebukott egy fatolvaj banda Székelyföldön – Bodrogszög és Alsóbereck között mostantól könnyebb a rokonlátogatás – templomavatás Sepsiszentgyörgyön

-Erdőirtás Székelyföldön: lebukott egy fatolvaj banda – le akarták fizetni a rendőröket-Határnyitás: Bodrogszög és Alsóbereck között könnyebb a rokonlátogatás, a turizmus-Templomot avattak Sepsiszentgyörgyön – a szentelésen részt vett Jakubiny György érsek

A felelősség teljes egészében Szlovákiát terheli az ott kialakult magyarellenes incidensekért, a huszonegyedik században a demokratikusan megválasztott kormányok felelőssége, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő. Ezt a pozsonyi látogatása után Tom Lantos, az amerikai kongresszus tagja tegnap mondta Budapesten. Pozsonyban Tom Lantos elmondta, hogy Robert Fico ne csodálkozzon az elítélő nemzetközi reakción, mert az ő döntése volt, hogy bevette a kormánykoalícióba az ultranacionalista, magyarellenes nyilatkozatokat megfogalmazó Ján Slota pártját. Tom Lantos a jövő hét közepén dönti el, hogy beterjeszt-e az amerikai kongresszus elé egy olyan határozati javaslatot, amely elítélné a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kormányra kerülését. Emlékezetett arra, hogy évekkel ezelőtt ő maga szorgalmazta a Jörg Haider pártjának kormányra kerülése miatt megfogalmazott, Ausztriát elítélő határozat elfogadását is.

LEBUKTAK A TOLVAJOK

Lebuktatott egy fatolvaj bandát a Hargita Megyei Korrupcióellenes Központ. A lopott fát szállító gépkocsit leállították a rendőrök, akiket a fatolvajok le akartak fizetni.

Hargita megyei közlekedésrendészet munkatársai egy teherautót állítanak meg éjszaka, ami fát szállít. A fa eredete kérdéses, a papírok hiányosak – az áru valószínüleg lopott, vagy illegálisan kitermelt fa. A sofőr egyezkedni kezd a rendőrökkel, azt azonban nem tudja, hogy mindezt rögzíti a rendőrség rejtett kamerája.

Machedon Bogdan, a Hargita Megyei Korrupcióellenes Ügyosztály vezetőjeFelajánlott 1000 új lejt. Másnap a Hargita Megyei Főügyészség bevonásával megszerveztük a rajtaütést. Átadta a pénzt, amit a rendőrnel megtaláltuk az 1000 új lejt, amit az igazság elhallgatasáért es az eljárás megmásításáért kapott.”

A mintegy 80 ezer forintnak megfelelő lejt – amint a rejtett kamerával készített felvételeken is látszik egy fehér borítékban adta át, a boríték ezután üresen visszakerül hozzá.A megyei főügyézség, a rendőrség és a korrupcióellenes ügyosztály akciójának köszönhetően a kenőpénzt átadó férfi akár 5 év börtönbüntetést is kaphat.

ÚJ HATÁRÁTKELŐ

A 676 kilométeres magyar-szlovák határon 26 átkelőhely működik. Ezek mellett az elmúlt hónapokban 45 turisztikai határátkelőhely is létesült. Legutóbb a szlovákiai Bodrogszög és a magyarországi Alsóberecki között nyílt átkelő a gyalogosok és kerékpárosok számára.

A bodrogszögi és felsőberecki lakosok a két község közötti határátkelőpontnál várták az ünnepi nyitást az újbóli öszeköttetés lehetőségét.

Kántor Ernőné Felsőberecki Magyarország”Az őseim ott feküsznek a nagykövesdi temetőben és sok halottak napja elmúlt,hogy nem tudtunk odamenni.Most már ha úgy gondolom ráülök a kerékpárra és elmehetek.Nemcsak én vagyok így hanem már itt is találkoztam Szögiekkel akiknek rokonaik vannak Felsőbereckiben.”

A turisztikai határátkelőpontot a két község polgármestere nyitotta meg.

Balogh Éva Bodrogszög polgármester Szlovákia”Nem is gondoltam volna, három évvel ezelőtt,hogy ez valóban beteljesül , egyik napról a másikra és akkor is úgy köszöntöttem őket , úgy búcsúztam el: viszontlátásra kedves szomszédok.Most már igazán azt lehet mondani szomszédok vagyunk és lehet szomszédolni.”

Fejjel István Felsőberecki polgármester Magyarország”Testvértelepülési szerződést kötöttünk,tartottunk közös megbeszéléseket és közös ünnepeket.Ez az átkelő ezt is megerősíti.”

A régióban a nyár folyamán hasonló turisztikai határátkelőpont nyílt Zemplénagárd-Nagytárkány ,Dámóc-Dobra, Lácacséke-Perbenyik között.

Kecskés Lajos főhadnagy Semjéni Határrendészeti Kirendeltség”Inkább jó idő esetén vették igénybe,nagyon fegyelmezetten ezzel kapcsolatos jopgellenes cselekmény eddig nem fordult elő,hogy esetleg zártás után próbálták meg átlépni a határt.”

A Bodrogszög -Felsőberecki között nyílt határátkelőpontot az Európai Únió tagországainak állampolgárai gyalogosan és kerékpárral vehetik igénybe naponta reggel hét órától este hét óráig.

TEMPLOMAVATÁS

Erdély egyik legnagyobb, 600 férőhelyes római katolikus templomát avatták Sepsiszentgyörgyön. A város ötödik parókiájának helyet adó Isten házát Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Tamás József csíkszeredai püspök Krisztus Király nevére szentelte fel.

Az altemplommal és melléképülettel ellátott templom, a magyar és a román állam, a német püspöki kar, segélyszervezetek, alapítványok és magánszemélyek adományaiból létesült. A hívek áldozatos munkájának segítségével épült templom, követte más erdélyi hasonló, -monumentális, társának sorsát, ugyanis közel tíz éven át épült.

Dr. Jakubinyi György – gyulafehérvári római katolikus érsek”Nehézségünk az volt, hogy építészeink megálmodták a nagy-nagy templomot, de a lehetőségeink alulmaradtak. És nyugati segélyszervek mindenütt azt kérték, hogy ha szükségtemplomot építünk, akkor segítenek.”

Az Erdély római katolikus érseke, és csíkszeredai püspöke által felszentelt templom, Sepsiszentgyörgy kanonokának véleménye szerint valójában az Isteni gondviselés gyümölcseként jöhetett létre, mert az anyagi segítség, mindig a legjobbkor jött. Egyúttal Háromszék katolikus központjának feladatkörét is el fogja látni.

Szabó Lajos – római katolikus kanonok – Sepsiszentgyörgy”A melléképület az nem a parókia épülete, hanem ifjúsági ház, ahová az ifjak eljöhetnek művelődni, szórakozni, mesterséget tanulni.”

A közel egymillió eurónak megfelelő, 30 milliárd régi lej költségvetésével készült épületegyüttes, a város legnépesebb negyedének, ötezer római katolikus hívét fogja kiszolgálni, akik eddig, a meglévő másik négy parókiához tartoztak.

PÓTFELVÉTELI

A júliusi felvételin megüresedett helyekre szervez pótfelvétellit szeptember 13-án a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem. A mintegy 214 helyre szeptember 4-től lehet beiratkozni.

Egyenként 25 betöltendő hely maradt az angol nyelv és irodalom-román nyelv és irodalom, a refomátus teológia valamint a menedzsment szakokon, 5 hely pedig a szociológián. A szociális munka szakra 12, a zenepedagógiára 2o, a turisztikára 23 hallgatót várnak.Geréb Zsolt, rektor, Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad”A júliusi felvételin a helyeknek mintegy 65%-a telt be, 25o diákot már beirtunk 13 szakra és most a nyári pótérettségi után pótfelvételit szervezünk.”

A Partiumi Egyetem ingyenes és tandijas helyekre hirdet felvételit. A képzések időtartama nappali tagozaton három év.Geréb Zsolt, rektor, Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad”Nekünk elsősorban az akkreditáció elnyerése a legfontosabb, ez már egy előkészitett stádiumban van, a szakmai elismertség illetve akkreditáció után most már csak egy kormányrendelettel kell ezt megerőitenünk.”A beiratkozás szeptember 4-12 között zajlik és 7o új lejbe kerül. A beiratkozással és a képzésekkel kapcsolatos információk a www.partium.ro honlapról tölthetők le.

FELÚJÍTOTT ZSINAGÓGA

Felújították az újvidéki zsinagógát, amely idén ünnepelte fennállásának 100.évfordulóját. Szeptember 3-án,a zsidó kultúra napja alkalmából rendezett alkalmi ünnepélyen a zsidótemplomok építéséről hangzott el előadás, két fényképkiállítás nyílt meg és hangversenyt tartottak.

Ismét régi fényében tündököl az újvidéki zsinagóga, azaz, ilyen színpompás külleme még nem is volt.Újvidék és az Európában levő zsinagógák egyik legszebbjévé vált ez az építkezési remekmű, ahonnan 1944-ben 1900 zsidót hurcoltak el haláltáborokba s amelyet a rongálás és az idő vasfoga alaposan kikezdett. Az európai zsidóság adományaiból és Újvidék város költségvetéséből tették szebbé, mint bármikor volt. Dr.Klein Rudolf zsinagóga szakértő, aki az európai zsinagógák örvendetes felújításáról tartott előadást, a zsinagógák díszének nevezte az újvidéki zsidó- szentélyt.

dr.Klein Rudolf professzor, Jeruzsálemi Egyetem és Budapesti Szent István Egyetem : -” A kommunizmus bukásával megindult egy mozgalom, talán leginkább a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Magyarország jár az élen, és úgy tűnik, hogy a vajdasági régióban és Horvátországban is ezek a tendenciák folytatódnak.”

Az éveken át tartő restaurálás végeredménye Újvidéken: – egy fényárban úszó építkezési remekmű, amelyben hatalmas csillárok szolgáltatják a világítást azoknak a helyi mesterembereknek a kézügyességét dicsérve, akik elkészítették az eredeti holland csillárok mását. Ez volt az évek óta tartó restaurálás utolsó szakasza. A jövőben mind gyakrabban válik ez a zsinagóga a legrangosabb európai komolyzenei hangversenyek színhelyévé.

Comments are closed.