Röviden

sofar, 2006. szeptember 06. 22:45  JNA24 médiafigyelő, MNO Add comments

Forrás: MNO

2006. augusztus 31. (8. oldal)

MTI – MN

Vérfürdő Irakban

Bagdad. Legalább 53-an haltak meg tegnap pokolgépes merényletekben Irakban. A délelőtt folyamán pokolgép robbant Bagdad legforgalmasabb piacán; a merényletnek 24-en estek áldozatul, és legalább 35-en megsebesültek. A robbanószerkezetet egy szatyorba rejtették el egy járda és néhány kerékpár közé. Az elemzők többsége szerint a közel-keleti országban polgárháború dúl. (MTI)

Beismerés az ügynök ügyében

Washington. Richard Armitage volt amerikai külügyminiszter-helyettes elismerte, ő volt az, aki 2003-ban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy fedett ügynökét leleplező információt szivárogtatott ki egy újságírónak – közölte tegnap a The New York Times. Valerie Plame CIA-ügynök kilétének felfedése hatalmas politikai vihart kavart Washingtonban. Plame férje, Joseph Wilson diplomata 2003 nyarán újság cikkében azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy az iraki háború igazolása érdekében hírszerzési értesüléseket manipulált. (MTI)

Zsidók beperelhetik a francia vasutat

Párizs. Több mint kétszáz, Franciaországból, Izraelből, az Egyesült Államokból, Belgiumból és Kanadából származó család kér kártérítést a francia állami vasúti társaságtól, amiért a második világháborúban náci haláltáborokba szállított több ezer zsidót. A családok pert indítanak, amennyiben a vasúti vállalat nem teljesíti követeléseiket. Jacques Chirac francia államfő (képünkön) 1995-ben ismerte el Franciaország a zsidók elnyomásában játszott szerepét. (MN)

Elhallgatott igazság Beszlanról?

Moszkva. A beszlani általános iskolai túszdráma hátterét vizsgáló orosz parlamenti bizottság egyik tagja tegnap nyilvánosan azzal vádolta meg kollégáit, hogy elhallgatják az igazságot a biztonsági erőknek az észak-oszétiai kisvárosban 2004 szeptemberében történt rohamával kapcsolatban. Jurij Szaveljev parlamenti képviselő elmondta: azt a két robbanást, amely az iskola tornatermében történt, kívülről érkezett gránátlövedékek idézték elő. (MTI)

A briteknek sem jár a vízummentesség?

London. Elveszíthetik a vízummentes amerikai beutazás jogát a brit állampolgárok, miután brit állampolgárságú mozlim szélsőségesek Londonból az Egyesült Államokba tartó amerikai repülőgépek felrobbantására szőttek összeesküvést – írta washingtoni forrásokat idézve a The Sun brit napilap. (MTI)

Comments are closed.