Forrás: MA

„Azt mondom neki (Bushnak): a világ Önt fenyegeti, mivel a világ Isten és az isteni természet imádásának útját választja – jelentette ki teheráni sajtóértekezletén az iráni elnök

2006.09.06 14:04 MTI

Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő szerdán George Bush amerikai elnök előző napi éles hangú beszédére reagálva leszögezte: Bush „semmi” Isten akaratához képest. A francia külügyminiszter szerdán elhatárolódott az amerikai elnök kijelentéseitől.

Azt mondom neki (Bushnak): a világ Önt fenyegeti, mivel a világ Isten és az isteni természet imádásának útját választja – jelentette ki teheráni sajtóértekezletén az iráni elnök. – Az áradat előre halad, és Ön semmi Isten akaratához képest.” Az iráni elnök ismét élő televíziós vitára szólította fel George Busht, hogy a világ eldönthesse, kettőjük közül melyiknek van igaza. „Szemtől szembeni vitát kértünk Bush elnökkel, hogy megvitassuk a világ problémáit. (…) Hadd válasszon közülünk az emberiség„.

Azokat, akik nem válaszolnak a felhívásra (hogy kövessék Isten akaratát) – mint ahogy már mondtuk – nem jó sors vár„, mondta Ahmadenizsád, az Iráni Iszlám Köztársaság második olyan elnöke, aki világi személy. „Én nem fenyegetek senkit, Önt az egész világegyetem fenyegeti. A világegyetem életének iránya szembehelyezkedik Önnel, mint ahogy a zsarnoksággal is” – tette hozzá.

Ha Ön (Bush) a világot akarja kormányozni üvegpalotájából, téved – szögezte le az iráni elnök sajtótájékoztatóján, amelyet a síiták tizenkettedik imámjának, Mahdinak a születésnapja alkalmából tartott. – Ha Önnek mondunk valamit, az az ön saját tekintélye érdekében történik. A világ fejlődése Mohamed tiszta iszlám kormányának létrejötte felé halad.”

A marxizmus már történelem, a liberalizmus pedig nyilvánvalóan képtelen irányítani a világot. Felszólítjuk az emberiséget, hogy az egyetlen utat, az igaz utat kövesse” – hangoztatta az iráni államfő. Ahmadenizsád előzőleg Bush elnöknek és Angela Merkel kancellárnak írt levelében a világ számos problémája miatt azokat a vezetőket okolta, akik nem követik az isteni tanítást.

Bush kedden epés hangú beszédben támadta az iráni elnököt, azt hangoztatva, hogy „Amerika nem hajlik meg a zsarnokok előtt„, és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz hasonlotta az iráni rendszert. Franciaország szerdán óvott a nyugatiak és a muzulmánok közötti „civilizációs háború” felé sodródástól, elhatárolódva Bush elnök előző napi szavaitól. „Nem fogadhatjuk el „egy nyugati tömb és egy muzulmán tömb civilizációs háborúját” – jelentette ki Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter a Radio Monte Carlónak nyilatkozva.

Nem a nyugatiak döntik el, mi a jó és mi a rossz egy országban vagy egy kontinensen” – tette hozzá a külügyminiszter. Douste-Blazy nem említette konkrétan az amerikai elnököt, de közölte: nem szívesen látná, hogy „egyrészt az iráni elnök kifejti, hogy Izraelt el kell törölni, másrészt pedig mások – mondjuk, az Egyesült Államokban – az fejtegetik, hogy (Iránnal) meg kell verekedni„.

A francia diplomácia vezetője egyszersmind megerősítette: nem kielégítő Teherán magatartása, amely a nemzetközi közösség kérése ellenére nem hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást.

Comments are closed.