Forrás: Hírtv

Egyiptomban van a Gázában június 25-én elrabolt izraeli tizedes – írja egy londoni székhelyű arab lap. Palesztin forrásokból úgy tudják: Izrael cserébe hamarosan 300 palesztin foglyot enged el. Közben Simon Perez izraeli miniszterelnök-helyettes arról beszélt: Giald Shalit kiszabadulása után palesztin-izraeli csúcstalálkozó jöhet létre. A libanoni Hezbollah által foglyul ejtett másik két izraeli katona szabadon bocsátása érdekében az ENSZ-főtitkár is kész a közvetítésre.

Az izraeli tizedes már jó ideje Egyiptomban van – állítja az általában jól értesült al-Hajat. – Nem tudunk arról, hogy Gilad Salit Kairóba, vagy bárhová máshova került volna – nyilatkozta a hírre reagálva Oszama al-Muzaini, a Hamász szóvivője, aki szerint a hír valóságtartalmát az bizonyíthatná leginkább, ha az izraeli katona megjelenne a nyilvánosság előtt.

A Londonban megjelenő arab nyelvű napilap azt is tudni véli, hogy Gilad Shalit szabadon bocsátását követően a zsidó állam háromszáz palesztint engedne ki az izraeli börtönökből. Újabb háromszáz palesztin szabadulna, miután a tizedes Izraelbe indul, az év végéig pedig további kétszáz palesztin fogoly nyerné vissza szabadságát.

– Nekem nincsenek ilyen információim, és azt javaslom, hogy ne üljenek fel a híreszteléseknek – mondta Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes, aki azonban arról is beszélt, hogy palesztin-izraeli csúcstalálkozóra kerülhet sor, ha az izraeli tizedes kiszabadul. Ehud Olmert azonban nem a palesztin miniszterelnökkel, hanem Mahmúd Abbásszal, a palesztin hatóság elnökével tárgyalna a lassan már majdnem elfelejtett útiterv újraélesztéséről.

Közben az ENSZ-főtitkár jelezte, a világszervezet kész a közvetítésre Izrael és a libanoni Hezbollah között a síita szervezet által elrabolt másik két izraeli katona kiszabadulása érdekében. Az izraeli külügyi szóvivő úgy válaszolt: segítséget, és nem közvetítő tevékenységet kértek Annantól. Ez azt jelzi, hogy a zsidó állam hivatalosan még közvetve sem hajlandó tárgyalni a Hezbollahhal.

Kedves Olvasó!

Ha Ön is szeretné e-mailben megkapni a Hír TV válogatott híreit, regisztráljon!

Comments are closed.