Forrás: MNO

2006. szeptember 5. 16:05

MNO

Roman Polanski filmrendezőnek nincs miért tartania a magyar hatóságoktól, amikor szerdán Magyarországra érkezik. Ellene az Egyesült Államokban 1977 óta elfogatási parancs van érvényben nemi erőszak, kiskorú megrontása és egyéb vádpontok alapján.

Rendezőként színre vinné Jim Steinman-Michael Kunze musicaljét, a Vámpírok bálját: e célból érkezik Magyarországra szerdán Roman Polanski. Bár a filmrendező ellen elfogatási parancs van érvényben az Egyesült Államokban, nincs miért tartania a magyar hatóságoktól – értesült az MTI a produkció egyik szervezőjétől kedden.

Polanski ellen 1977-ben (más források szerint 1978-ban) emeltek vádat nemi erőszak, kiskorú megrontása és egyéb vádpontok alapján, miután barátja, Jack Nicholson lakásán félreérthetetlen körülmények közt találták az akkor mindössze 13 éves Samantha Geimer társaságában. A vádak szerint a rendező alkohollal és droggal kínálta a kiskorú lányt, majd többször megerőszakolta. Az ügyben eljáró bíró az ügyészi vádemelés nyomán akár ötven év fegyházbüntetést is kiróhatott volna. Polanski mindezek fényében jobbnak látta, ha azonnal szülővárosába, Párizsba menekül az igazságszolgáltatás elől.

Polanski ellen az Egyesült Államokban elfogatási parancs van érvényben.

A filmrendező három éve már járt Magyarországon, akkor A zongorista című filmjét – az alkotó kérésére és jelenlétében – jótékonysági est keretében mutatták be Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az Oscar-díjas filmrendezőről Oravecz Éva, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium sajtófőnöke elmondta: nincs tudomásuk arról, hogy a rendező Magyarországon tartózkodik, és folyamatban lévő konkrét ügyekben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egyébként sem adhat felvilágosítást. Hozzátette: a magyar-amerikai kiadatási ügyekben alkalmazandó jogszabályokat a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló 1996. évi XXXVIII. törvény, valamint az 1997. évi LXI. törvénnyel kihirdetett magyar-amerikai kiadatási szerződés tartalmazza.

Az MTI kérdésére Kamarás Péter jogász elmondta: A bűncselekmény büntethetősége vélhetően elévült. Hozzátette: “Az adott ügy kapcsán az a döntő, hogy létezett-e kiadatási egyezmény a bűncselekmény idején, és persze hogy érvényben van-e”. A jogász rávilágított arra, hogy a magyar törvények értelmében a büntethetőség elévülése a büntető törvénykönyvben megszabott büntetések felső határa.

A lengyel születésű Roman Polanski a holokauszt témakörének szentelt A zongorista című filmjével nyerte el a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, amelyet Franciaországban vett át 2003-ban, mivel az ellene érvényben lévő letartóztatási parancs miatt továbbra sem utazhat Amerikába. A film 2002-ben a Cannes-i filmfesztiválon Aranypálmát is nyert.

MTI, index.hu

Comments are closed.