Forrás: HVG

Claudio Martelli volt olasz szocialista politikus felszólította Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnököt, hogy menjen el az 1956-os magyar forradalom évfordulójának megemlékezéseire és – Willy Brandt egykori német kancellár varsói gesztusához hasonlóan – boruljon térdre Budapesten.

“Kedves Napolitano, menj el Budapestre, és borulj térdre!” – ezekkel a szavakkal kezdődik az Olasz Szocialista Párt (PSI) egykori főtitkár-helyettesének, Bettino Craxi főtitkár, volt miniszterelnök jobbkezének nyílt levele, amely az Oggi című hetilap szerdán utcára kerülő számában jelenik meg.

A veterán szocialista politikus szerint az 1956-os szovjet beavatkozást annak idején helyeslő Napolitanónak azért kell eljönnie Budapestre, “mert a köztársaság elnöke vagy, és egész Olaszországot képviseled. Nemcsak a Vörös Hadsereget dicsőítő Olaszországot képviseled, hanem az összes olaszt”.

Az aktív politizálással tavaly felhagyó – s azóta televíziós műsorvezetőként tevékeny – Martelli felszólította az államfőt, hogy kövesse az általa “mindig is csodált Willy Brandt példáját, aki Németország kancellárjaként elment Lengyelországba, a varsói gettóba, és térdre borulva kért bocsánatot a zsidóktól és a lengyelektől a nácik bűneiért”.

Az 1956-os forradalom leverését annak idején az Olasz Kommunista Párt egyik vezető személyiségeként helyeslő Giorgio Napolitano már elismerte, hogy a szovjet beavatkozást mindig is elítélő másik baloldali pártnak, a szocialistáknak volt igazuk “56 megítélésében.

Napolitanót Sólyom László köztársasági elnök hívta meg az 1956-os megemlékezésekre abban a május 15-én kelt köszöntő levelében, amelyben gratulált az új olasz államfőnek megválasztása alkalmából.

Giorgio Napolitano 1956-ban az Olasz Kommunista Párt egyik vezető személyisége volt. A magyarországi forradalmat a Luigi Longo vezette OKP “ellenforradalomnak” minősítette. Emiatt az Olasz Szocialista Párt, amelynek élén akkor Pietro Nenni állt, felmondta a II. világháborús antifasiszta ellenállás óta tartó együttműködést a kommunistákkal.

MTI

Comments are closed.