Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Fekete szeptember – olimpiai terror 34 éve

2006. szeptember 5. 9:08

MNO

Éppen 34 éve, hogy arab terroristák elraboltak, majd megöltek 11 izraeli olimpikont Münchenben. 1972. szeptember 5-én hajnali 4 óra 10 perckor a Fekete szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja átmászott a müncheni olimpiai falu kerítésén, és behatolt a izraeli olimpiai csapat szállására.

A terroristák két sportolót megöltek, további kilencet túszul ejtettek. A Fekete szeptember még aznap 232 palesztin fogoly szabadon bocsátását kérte a túszokért cserébe. Miután Izrael ezt határozottan megtagadta, és a német rendőrség sem állt a helyzet magaslatán, a túszejtők Kairóba akartak menekülni a sportolókkal együtt.

A rendőrség késő este a repülőtéren csapott le a terroristákra, de a túszmentő akció olyan balul sült el, hogy mind a kilenc túsz életét vesztette, emellett meghalt öt merénylő és egy rendőr is. Az egész világon élő adásban közvetített akció után egynapos gyászszünetet rendeltek el a szervezők, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozata alapján azonban másnap folytatódott az olimpia.

A müncheni olimpián Magyarország 6 arany, 13 ezüst és 16 bronzérmet szerzett. Olimpiai bajnoki címet nyert többek között Gedó György, Földi Imre, Kulcsár Győző, Schmitt Pál, Balczó András és Hegedűs Csaba is.

(InfoRádió)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2006

Comments are closed.