Forrás: MNO

Kofi Annan a háború sújtotta Libanonba látogatott

2006. augusztus 30. (9. oldal)

Hírösszefoglaló

Tegnap elindult Libanonba két és fél ezer olasz katona a közel-keleti konfliktust lezáró tűzszünet felügyeletére. Kofi Annan ENSZ-főtitkár eközben a háború sújtotta arab országot tekintette meg, a Hezbollahot a két izraeli katona szabadon engedésére, Izraelt a libanoni légi és tengeri blokád megszüntetésére szólította fel.

Az ENSZ főtitkára a Dél-Libanonban okozott háborús károkat tekintette meg tegnap közel-keleti körútjának újabb állomásán. Kofi Annan Bejrútból az ország déli részébe utazott, s az ENSZ békefenntartó alakulatának hadiszállására látogatott el. Annan jelenlétével kívánja támogatni az Izrael és a libanoni Hezbollah síita szervezet közötti háborút lezáró, két hete tartó tűzszünetet. A világszervezet vezetője libanoni politikusokkal tárgyalt a nemzetközi békefenntartó csapatok feladatairól. A missziót a tervek szerint kétezerről 15 ezerre duzzasztják. Az olasz kormány két és fél ezer katonát ígért, a csapat tegnap el is indult Libanonba.

A BBC helyszíni tudósítása szerint a háború idején az ország déli részéről elmenekült családok többsége egyelőre tart attól, hogy visszatérjen otthonába, amíg az izraeliek nem vonják ki csapataikat.

A libanoni LBC TV egy dokumentumfilmet sugárzott, amelyen egy szakállas férfi héberül beszél. A hozzátartozók a férfiben felismerték Ron Aradot, azt a navigátort, akit még 1986-ban ejtettek foglyul, miután lelőtték repülőgépét. Az izraeli kormány szerint semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy Arad halott, ezért mindent megtesznek felkutatására. A most bemutatott, eddig ismeretlen felvételek azt bizonyítják, hogy a navigátor foglyul ejtése után hosszú ideig még életben volt, s talán még most is él.

Comments are closed.