Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

A Vatikánban is kémkedtek a kommunista ügynökök

2006. szeptember 5. 18:58

MNO

II. János Pál pápa után “is kémkedtek, és még hogy!” közölte kedden az olasz hírügynökségnek nyilatkozva Józef Glemp varsói érsek, lengyel prímás, aki szerint a lengyel titkosszolgálat a Vatikánban is gyűjtött információkat a katolikus egyházfőről.

“Még a Vatikánban is voltak kémek, Moszkvát nagyon érdekelte, hogy mi történik Rómában a lengyel pápával Szent Péter trónján” – mondta a főpap, aki szerint minden lengyel pap után, így őutána is kémkedtek – írja a fidesz.hu.

II. János Pál pápa halála után megerősödött a gyanú, hogy kommunista kémek voltak a Vatikánban a pápasága alatt. A lengyel Nemzeti Emlékezés Intézete azzal gyanúsította meg Konrad Stanislaw Hejmo lengyel domonkos rendi szerzetest, hogy a nyolcvanas években a lengyel kommunista hírszerzés megbízásából kémkedett a néhai II. János Pál pápa után. Hejmo 1979-től a Vatikánban tevékenykedett, az odaérkező lengyel zarándokok gondozásával volt megbízva, és bejáratos volt a pápához.

Glemp érsek megerősítette, hogy Hejmo atya kém volt. Mint mondta, ezt dokumentumok is bizonyítják, és meggyőződése, hogy a szerzetes jelentéseket írt.

Júliusban egy lengyel pap, Michal Czajkowski, a Keresztények és Zsidók Lengyel Tanácsának társelnöke beismerte, hogy 24 éven át a lengyel politikai rendőrség titkos ügynöke volt. Lengyel források szerint a lengyel papok és szerzetesek 10-15 százaléka működött együtt a politikai rendőrséggel a kommunista rendszer alatt.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2006

Comments are closed.