Forrás: Híradó

Pennsylvania államban a rendőrség engedélyezte a tüntetést

Felvonulást rendezett a Ku Klux Klan kisebb csoportja a hét végén egy pennsylvaniai kisvárosban. A hatóságok által engedélyezett megmozdulás idejére ellentüntetések szerveződtek, de komolyabb összeütközés nem történt.

A mintegy három tucatnyi fajgyülőlő a feketék, a zsidók, a melegek és a spanyol ajkúak ellen demonstrált Gettysburgben.

Az Egyesült Államokban összesen talán háromezer tagot számláló KKK egyik legnagyobb tagszervezete, a Világ Lovagjai még júliusban kapott a demonstrációra engedélyt, amelyet az alkotmány első, a szólás szabadságáról szóló kiegészítése alapján adtak meg a hatóságok – számolt a hétfői The Washington Post.

Gordon Young, a Ku Klux Klan helyi vezetője arra szólította fel az Egyesült Államok kormányát, hogy vonja ki az amerikai csapatokat Irakból, és írányítsa őket az amerikai-mexikói határra az országba áramló illegális bevándorlás megfékezésére.

A fehérek felsőbbrendűségét, antiszemitizmust és antikatolicizmust hirdető, kis sejtekben működő KKK a legszélsőségesebb gyűlöletcsoportok egyike az Egyesült Államokban. Működését a politika és a sajtó mértékadó körei, a főbb vallási vezetők elutasítják.

A News Channel 3 amerikai hírcsatorna korábbi beszámolója szerint az Egyesült Államok délkeleti államaiban a fajgyűlölő csoportok hagyományosan feketék és zsidók ellen uszító ellenszenve egyre inkább a spanyol ajkú bevándorlók ellen irányul.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.