Forrás: MNO

2006. augusztus 29. (8. oldal)

Lovas István

The New York Times

A vezető amerikai liberális lap szerkesztőségi állásfoglalásban ítéli el a Bush-kormány mániákus titkosítási hajlamát. Most már visszamenőleg azt is titkosították, ami még Nixon elnök idejében is ismert, nyilvánosan hozzáférhető adat volt: a Titan és a Minuteman rakéták és stratégiai bombázók számát. A napilap kormányzati betegségnek bélyegzi ezt a magatartást, és kijelenti, hogy mindez csupán ürügy, a cél lecsapni a kényelmetlenséget okozó emberekre és újságírókra, valamint eszköz az állampolgárok lehallgatására.

*****

Minden fegyver öl és csonkít, de egyes fegyverek különösen aljas módon teszik mindezt, mint a kazettás bombák, amelyeket az Egyesült Államok szállított Izraelnek, és az Libanonban vetette be őket polgárok lakta területeken. Washington vizsgálatot indított e fegyver libanoni bevetésének ügyében, mert azt polgári célpontok ellen soha nem lenne szabad alkalmazni. Izrael a modernebb kazettás bombákat az Egyesült Államoktól kapja, de gyárt ilyen fegyvereket saját maga is. A New York Times szerint Amerika nem szállíthatna kazettás bombákat Izraelnek.

The Washington Post

Oszama bin Laden már hosszú ideje az FBI által körözöttek élén áll. Ugyanakkor a 2001. szeptember 11-i dátum hiányzik az FBI listájáról. Ez a furcsa jelenség annak tudható be, hogy az amerikai külügyminisztérium – írja az amerikai főváros vezető lapja – nem emelt hivatalosan vádat Bin Laden ellen az al-Kaida leglátványosabb és legsikeresebb terrortámadása miatt. Az FBI körözési listáján mindössze annyi olvasható Bin Ladenről, hogy a világ számos pontján elkövetett terrortámadásokkal gyanúsítják, de e támadásokkal kapcsolatban részletek nem olvashatók. Az FBI szóvivője szerint ebben nincs semmi rejtélyes, mert az FBI ugyan „felsorolhatta volna a bűnlajstromon szeptember 11-ét is, de erre jelenleg nincs szükségük”. A Washington Post cikkírója ezzel a felfogással érezhetően nem ért egyet.

Comments are closed.