Forrás: Origo

Nádasdy Ádám, a Budapest Balett művészeti vezetője járt a Vendégszobában. Olvasóink kérdéseire válaszolva kiderült, hogy a balettruha egyáltalán nem kényelmetlen, és hogy a Táncművészeti Főiskolát valóban nagyon nehéz elvégezni. Persze, a kevésbé nyilvánvaló felvetésekre is érkezett válasz, például egy mondatban azt is megtudhatjuk, hogy mi a balett lényege.

„Nincsenek kényszerfogyókúrák, nincsenek kilóhatárok”

Sziasztok! Minden kérdést szeretettel várok, például a Budapest Balett bemutatójáról, ami péntek este fél kilenckor volt a Margitszigeten!

A balett az sport? [Hősembernő]

– Művészet. Ami a sportolók fizikai teljesítményét kívánja meg.

A balettot hány éves kortól lehet elkezdeni? [virágszál0]

– A balettot ötéves kortól el lehet kezdeni, de akkor még csak mozgáskoordinációs tréningeket adnak, mert az izomzat nagyjából nyolc-kilencéves kortól kezd úgy kifejlődni, hogy alkalmas legyen erre a munkára.

Milyen bemutatóra készül a Budapest Balett társulata? [jl picare]

– Vivaldi: Négy évszak, ami nagyon izgalmasnak ígérkezik, ugyanis lemegy az első felvonásban az eredeti Vivaldi Négy évszak, míg a második felvonásban abszolút átdolgozott, elektronikus zenére újraírt mű hangzik majd el, ami a mai fülnek nagyon izgalmas, és látványban is egyedi. Nagyon fiatal és dinamikus társulat vagyunk, mai mozgásvilággal és gondolkodásmóddal.

Üdvözlet, azt szeretném megtudni (nem értek a baletthez), hogy nem kényelmetlen-e a szűk balettruha? [BLacika87]

– Nem kényelmetlen, abszolút kihozza a test formáját, ezért tökéletesen kell karbantartani a balettművészeknek magukat, sőt, még kényelmesnek is mondható, mert nem zavar sehol!

Mióta foglalkozik a balettel? [Pettry17]

– Huszonöt éve foglalkozom a balettel, elvégeztem a Táncművészeti Főiskolát, azóta a Magyar Nemzeti Balettnél táncolok és mellette tanítok, valamint a Budapest Balett művészeti vezetésével foglalkozom.

A jazzbalett hasonlít a baletthoz? [Hősembernő]

– A jazzbalett lépései a klasszikus balett metodikájából épülnek fel. Aki igazán jól akar jazzbalettozni, annak szüksége van a klasszikus balett alapjaira, és koordinációira. Ha tényleg jazzbalettről van szó és nem hip-hopról.

Helló, én csak érdeklődöm, hogy az MTF-en belül működik ez a balett? Bocsánat a megfogalmazásért! [sexylola@]

– Nem. Ez egy különálló balettegyüttes, ami másfél éve alakult fiatal, tehetséges balettművészekből, akik már elvégezték az MTF-et, vagy a győri iskolát, vagy a pécsit és önálló produkciókkal rendelkezünk. Az MTF csak egy iskola. Mi meg egy balettegyüttes vagyunk.

Én nagyon szeretem a balettet, csak sajnos ezért sokan kinevetnek! Hogy lehetne megismertetni velük az igazi művészetet? [NLaciSzalka]

–  Nem kell rögtön az Operaházba bevinni őket a Hattyúk tavá-ra, hanem egy sokkal könnyedebb, kortársabb balettelőadásra kell elvinni őket. Mi is ezeket az embereket céloztuk meg, azért vannak olyan darabjaink, melyek a klasszikus műveket, modern hangszerelésben állítják színpadra. Így meg tudjuk közelíteni azokat az embereket, akik egy kicsit ódzkodnak ettől a műfajtól.

Mi a balett lényege? [csikkes16]

– Kifejezni a gondolatainkat, érzéseinket, érzelmeinket a mozgás nyelvén, úgy, hogy minden ember számára érthető legyen. Egyben egy különleges mozgásvilággal nagyon szép élményt nyújtani az embereknek ahhoz, hogy a rohanó világ problémáit kicsit elfelejtsék, kikapcsolódjanak, és egy gyönyörű, plasztikus mozgásvilággal megadhassuk nekik a tökéletes komplex szórakozást.

Igaz, hogy a Táncművészeti Főiskola borzasztóan magas követelményeket állít fel, hogy csak a legjobbak végzik el? [Fleur de Líz]

– Igaz. Mi például majdnem harmincan kezdtük el, és az eredeti harmincból ketten végeztük el. Közben jöttek-mentek az emberek. Egyébként reggel nyolckor kezdtünk, a szakmai foglalkozásokkal, ami egész délelőtt tartott, majd háromnegyed óra ebédszünet után kezdődtek az iskolai foglalkozások, ami este hatig tartott. Így telt a „gyerekkorom”.

De közben tönkreteszik magukat az előadók a kényszer-fogyókúrákkal. Ez nem probléma az embereknek? [Tsumee] 

– Nincsenek kényszerfogyókúrák, nincsenek kilóhatárok, esztétikai látvány van. Nincsenek súlymérések, nincsenek mérlegelések, mindenki a saját magasságához és testalkatához képest kell, hogy jól kinézzen. Úgy, hogy közben ereje, izomzata abszolút megfeleljen a követelményeknek.

„A tánc olyan érzést ad az embernek, amit más nem tud”

Melyik az a legidősebb kor, amikor elkezdhetsz balettozni? Mert én úgy tudom, hogy tízéves korban kell elkezdeni legkésőbb. [2 cicamica 2]

– Nézd, Rudolf Nurejev világhírű balettművész tizenhét éves korában kezdett el táncolni, igaz, hogy ez kivételes teljesítmény. De ő világsztár lett és az egész világon ismerik a nevét. Ez mind csak az akaraton, a kitartáson és a lelkierőn, nem utolsósorban pedig a tehetségen múlik.

Meg tudsz élni ebből? [FlorFranco!]

– Ez jó kérdés! Elvileg igen, gyakorlatilag hol igen, hol nem. Lehet nagyon jól és lehet nagyon rosszul keresni, ez azon múlik, mennyire tudod eladni magad, művészetedet és hogy milyen társulatba kapsz szerződést. Viszont tizenhét év alatt bejártam az egész világot a Magyar Nemzeti Balettel. Többek között voltam az Egyesült Államokban, Kanadában, Hongkongban, Tajvanon, Dél-Koreában, Izraelben, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Kínában, Franciaországban, és még hosszan lehetne folytatni.

Hány évig kell balettot tanulni ahhoz, hogy jók legyünk? És mikor érdemes kezdeni? [tatatami 8)]

– A Táncművészeti Főiskola az általános iskola ötödik osztályában kezdődik. És tíz évig tart. Ezalatt megtanulja az ember az összes táncformát szinte, például néptánc, társastánc, modern tánc, emeléstechnika, balett-technika, gimnasztika és színészetmesterség. Így kap egy komplett művészeti felkészítést.

Hogyan lehet valakiből profi táncos? [16 éves csákó]

– A profi táncos elvileg a Táncművészeti Főiskolán vagy a győri, a pécsi iskolán végez. Gyakorlatilag pedig bárkiből lehet profi táncos kellő kitartással, akarattal, és jó tanárral.

A baletton kívül más táncokkal is foglalkozik? [vevica17]

– Nem. Kifejezetten balettel, jazzbalettel, modern tánccal foglalkozom. És most már nem is nagyon szeretnék váltani, ez áll közel hozzám. Ezzel tudom kifejezni magam. Ha most másfajta táncstílusba kezdenék, az már nem lenne tökéletes. Úgy meg számomra semmi értelme.

A baletthez, illve az ilyen fajta táncokhoz, miért kell az embernek az alkatát nézni? [hupy csajszi]

– Sajnos ez egy olyan világ, amelynek szerves része az esztétika. Arról nem beszélve, hogy túlsúllyal borzasztóan nehéz lenne valakinek magas szinten ezt a műfajt művelnie, és saját magát tenné tönkre ízületileg és mindenféleképpen. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy aki picit túlsúlyos, nem lehet jó táncos, csak sajnos a profi világ ezt nem viseli el. Mellesleg nekem vannak kicsit duci barátaim, ismerőseim iszonyú jó stílusérzékkel, mozgással, imádok velük szórakozni és együtt lenni, sokkal boldogabbak így, mint a vékonyabbak. Tudnak élni, de ez a világ sajnos nem róluk szól.

A mai világban sok ember szokott balettozni? [Cicamica013]

– Hála istennek, igen. Nem kell mindenkinek profi táncosnak lennie – aki szeret mozogni, táncolni, annak ez borzasztóan egészséges. Kizárólag a profi világnak vannak szigorú szabályai, attól hogy valaki nem profi, még nyugodtan táncolhat, eljuthat a tánc bármelyik szintjére, hogyha szereti csinálni, szeret mozogni és nem a számítógép előtt ülne egész nap.

Szerintem nagyon jó kikapcsolódás a tánc. [melinda854]

– Nagyon igazad van! Kikapcsol, boldoggá tesz, szórakoztat és egy olyan érzést ad az embernek, amit más nem tud. Bele lehet rakni örömöt, szerelmet, haragot és akár a diszkóban is ki tudod adni magadból, nem kell ahhoz az Operaház színpadán állni, hogy jólessen a tánc.

Nekem is muszáj balettozni a versenytánc miatt. Ezelőtt is volt egy országos versenyem, amin egész jó helyezést értem el, hála a balettnak. [Ármin 13+fiú]

– Gratulálok az elért helyezésedhez! És örülök neki, hogy így gondolkozol, nagyon sokan a te táncműfajodban nem így látják, nem is érnek el ilyen eredményeket. Nagyon sok versenytáncost ismerek, volt, aki átváltott a mi műfajunkra, sőt, a mi együttesünkben is van egy latintáncos, akinek nagyon szeretem a munkáját, óriási dinamikával rendelkezik és nagyon jó a stílusérzéke, de ő is bevallotta, ha nem foglalkozott volna komolyan a balettal, ez az egész most nem így lenne. Továbbra is vedd komolyan a balettet, mert egy teljesen más koordinációt, plasztikusságot ad a mozgásodnak, amit mással nem lehet pótolni.

Miért van az, hogy régen szerettek néptáncolni az emberek, most már meg nem nagyon értékelik azt? [ROBI SZADA]

– Mert régen a néptánc olyan volt, mint hogyha most diszkóba mennél. Régen táncházba jártak az emberek és a bálokon néptáncot táncoltak. Szerencsére, azért ma is szeretik ezt, de majd a te unokáid azt fogják mondani, hogy lehet, hogy nagyapám még szeretett diszkózni, és mi már nem. Lehet, hogy akkor már egy teljesen új táncforma fog kialakulni, amivel az emberek szórakoznak.

Ön hogy kezdte el ezt a sportágat? Magától, vagy a szülei szerettették meg önnel? [Kawasaki_Drag]

– Is-is. Szüleim huszonöt évig táncoltak a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesében, és én a gyerekkorom nagy részét ott töltöttem, velük. Megismertem, megszerettem a táncművészetet, aminek ők nagyon örültek, bár ők inkább néptánccal foglalkoztak, így én is inkább arra a területre szerettem volna menni. Édesapámnak volt azért annyi esze, hogy beíratott a Táncművészeti Főiskolára, amire ugyan én nem akartam elmenni, de végül is így jártam jobban. Megszerettem, és az életem részévé vált. Nagyon nehéz, de emellett gyönyörű. Sok lemondással jár, de ha az ember komolyan csinál valamit, bármit az életben, az mind sok lemondással jár. De a végén megvan az eredmény.

175/50 ideális alak a balettozáshoz? [szokehajútündér]

– Ez vizuális műfaj, ne haragudj, az adataid nagyon jónak tűnnek, de számokból egy képernyő előtt nem tudom megítélni mennyire vagy esztétikus, milyen a hallásod, a ritmusérzéked, és mennyire vagy alkalmas erre a dologra. Bár még egyszer mondom, ezek az adatok elég biztatónak mondhatóak, de szerintem menj el az első tánciskolába és próbáld ki magad. Aztán majd te is meglátod, mennyire vagy alkalmas erre az egészre. Nyomás, sok sikert!

Óvónő vagyok, kábé hatéves gyerekekkel kellene egy műsort, egy táncot csinálnom. Mit javasolsz? Koreográfiát? [@Eliza]

– Mindenféleképpen olyat, ami leköti a gyerekeket, ami játékos, nem kifejezetten tánclépésekre van kitalálva, egyszerűbb a zenei hangzás. A pici gyerekek még nem értik a nagyon összetett zenét. Én javasolnék valami egyszerűbb népi játékot, ami közben a gyerekek még énekelni is tudnak. Ezt élvezik, szeretik, és nem olyan nehéz, hogy ne kösse le a figyelmüket.

–  Elnézést, de el kell köszönnöm, várnak a táncosaim. Nem tudnak nélkülem próbálni. Nagyon jó volt veletek, nagyon sok izgalmas kérdést tettetek fel, és most már tudom, hogy milyen téren kell megközelíteni ezt az egészet, és hogy az embereket mennyire érdekli a tánc. Ha kíváncsiak vagytok arra, amiről itt most beszélgettünk. További előadásainkat és munkásságunkat végigkísérhetitek a www.budapestbalett.com oldalon. Még egyszer köszönöm kérdéseiteket! Nagyon érdekes és izgalmas volt veletek tölteni ezt az egy órát! Sziasztok!

[origo]

Comments are closed.