Forrás: Híradó

A teljes kivonulásnak ugyanakkor feltétele, hogy folytatódjon a libanoni hadsereg bevonulása a kiürített övezetekbe és a nemzetközi ENSZ-erők telepítése az izraeli határ mentén

Az izraeli hadsereg a tervek szerint tíz napon belül befejezi a kivonulást Dél-Libanonból – közölte hétfőn egy izraeli katonai forrás.

A nevének elhallgatását kérő illető ugyanakkor a teljes kivonulás feltételének nevezte, hogy folytatódjon a libanoni hadsereg bevonulása a kiürített övezetekbe és a nemzetközi ENSZ-erők telepítése az izraeli határ mentén.

Az izraeli hadsereg és a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei között 34 napon át tartó harcoknak az ENSZ Biztonsági Tanácsának az augusztus 14-i határozata véget vetett, de a tűzszünet hatályba lépése után is több ezer izraeli katona maradt Libanonban.

A humanitárius látogatáson Bejrútban tartózkodó Jesse Jackson amerikai lelkipásztor hétfőn közölte: a zsidó állam videofelvétel, fénykép, vagy pedig egy harmadik fél, mint például a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága révén meg kíván bizonyosodni arról, hogy életben van az a két katona, akinek az elfogása a dél-libanoni harcokra vezetett a Hezbollah szervezettel. A tiszteletes hozzátette, hogy egy ilyen lépes a Hezbollah részéről enyhíthetné a feszültséget és hozzájárulhatna a blokád feloldásához.

AFP/MTI/hirado.hu

Comments are closed.