Forrás: MNO

2006. szeptember 4. 16:30

MNO

Az izraeli vízi és légi embargó ellenére leszállt a libanoni főváros repülőterén a Katari Légitársaság egy utasszállítója. A gép hétfőn – magyar idő szerint – délután fél háromkor landolt Bejrútban, fedélzetén 120 utassal.

A QR 422-es járat a katari fővárosból indult és a tervek szerint ugyancsak hétfőn még vissza is tér oda: Bejrútból fél négykor indul és Dohába fél hétre érkezik. A katari légitársaság szóvivője szerint napi rendszerességgel akarják majd közlekedtetni a járatot.

Libanon vizeit és légterét Izrael zárlat alatt tartja a július-augusztusi háború óta. Tel-Aviv szerint ezt csak akkor oldják majd fel, ha a fokozatosan Dél-Libanonba érkező ENSZ-erők már elegendően lesznek ahhoz, hogy megakadályozhassák a Hezbollah síita szervezet fegyverutánpótlását külföldről.

Az izraeli külügyi szóvivő azt mondta, hogy a katari repülőgép az izraeli hatóságok előzetes engedélyével szállhatott le Bejrútban.

Katar hétfőn bejelentette, hogy 2-300 fős békefenntartó kontingest küld a libanoni tűzszünetet ellenőrző ENSZ-erőkbe. Azt egyelőre nem közölték, hogy a katonák mikor érkeznek Libanonba. Katar eddig az egyetlen arab ország, amely részt vesz a dél-libanoni békefenntartó misszióban.

(uno.hu)

Comments are closed.