Forrás: HVG

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pontos 558,67 emelkedéssel, 22.912,93 ponton zárt hétfőn, a pénteki záró értékhez képest ez 2,50 százalékos erősödés.

A részvénypiacon alacsony forgalomban 16,4 milliárd forint értékben születtek üzletek. A vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz viszonyítva, a nap legjobban teljesítő papírja több mint 5 százalékos emelkedéssel a Richter, és több mint 4 százalékos erősödéssel az Egis volt.

Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Rt. üzletkötője szerint a gyógyszerpapírok továbbra is a 2007-ben várható orosz gyógyszerkassza reformnak köszönhetik lendületüket, bár a Richter a nap folyamán azzal is kivívta a befektetők figyelmét, hogy a társaság hivatalosan cáfolta az izraeli Teva gyógyszergyár akvizíciójáról szóló híreszteléseket.

A szakember az OTP teljesítményét is kiemelkedőnek tartotta, mivel sikerült megkapaszkodnia a 6.400 forintos árfolyam felett. A szakember szerint a banki papír fundamentálisan alulértékelt, a hétfői erősödés azonban még megerősítésre vár. A Magyar Telekom az osztalék megígért felemelésének köszönheti a befektetői érdeklődést.

Az amerikai szünnap miatt alacsony volt a forgalom hétfőn Szegner Balázs szerint, ezért a pozitív irányú fordulat akkor meggyőző, ha nagyobb forgalom is társul hozzá. A péntek délután megjelent amerikai makrogazdasági mutatókra Európa és Ázsia hétfőn tudott reagálni – mondta el a szakember. Tokióban rég nem látott magasságokba emelkedtek a tőzsdei árfolyamok, plusszal zártak Nyugat-Európa tőzsdéi is. A közép-európai régióban Varsó emelkedése volt hasonló Budapestéhez – emelte ki Szegner Balázs.

MTI

Comments are closed.