Forrás: Origo

A szemben álló felek kérésére Kofi Annan ENSZ-főfitkár közvetítő szerepet vállal Izrael és a Hezbollah libanoni szervezet között az ez utóbbi fogságában lévő két izraeli katona kiszabadulása érdekében – közölte hétfőn Annan szóvivője.

Közvetítő szerepet vállalna az ENSZ-főtitkár a közel-keleti béke helyreállítása érdekében. Kofi Annan segítséget nyújtana a Hezbollah fogságában lévő két izraeli katona békés eszközökkel történő kiszabadításában. Annan szóvivője azt követően nyilatkozott erről, hogy a közel-keleti körúton tartózkodó ENSZ-főtitkár a Vörös-tenger menti Dzsiddában megbeszélést folytatott Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi uralkodóval. Amennyiben a bejelentést az érintett felek megerősítik, úgy ez lesz az első eset, hogy Izrael nyilvánosan beleegyezését adja a libanoni síita szervezettel való közvetett kapcsolatfelvételbe katonái szabadságának kieszközlése érdekében. Izrael és a Hezbollah egyelőre nem kívánt reagálni a főtitkár szóvivőjének bejelentésére.

Izrael eddig váltig ragaszkodott a katonák feltétel nélküli szabadon bocsátásához, a Hezbollah viszont csakis fogolycsere keretében, Izraelben bebörtönzött arab személyek szabadságáért cserébe engedné el őket.

A Hezbollah gerillái július 12-én ejtették foglyul a két izraeli katonát a libanoni-izraeli határ mentén – több másik társukat pedig megölték -, amire a zsidó állam hadserege offenzívával válaszolt. A 34 napon át tartó harcokat ENSZ-közvetítéssel létrejött tűzszünet zárta le augusztus közepén.

(MTI)

Comments are closed.