Forrás: Híradó

A Hezbollah gerillái július 12-én ejtették foglyul a két izraeli katonát a libanoni-izraeli határ mentén

A szemben álló felek kérésére Kofi Annan ENSZ-főfitkár közvetítő szerepet vállal Izrael és a Hezbollah libanoni szervezet között az ez utóbbi fogságában lévő két izraeli katona kiszabadulása érdekében. Izrael és a Hezbollah egyelőre nem kívánt reagálni a főtitkár szóvivőjének bejelentésére.

Erről Annan szóvivője nyilatkozott azután, hogy a közel-keleti körúton tartózkodó ENSZ-főtitkár a Vörös-tenger menti Dzsiddában a szaúdi uralkodóval tárgyalt. Amennyiben a bejelentést az érintett felek megerősítik, úgy ez lesz az első eset, hogy Izrael nyilvánosan beleegyezését adja a libanoni síita szervezettel való közvetett kapcsolatfelvételbe katonái szabadságának kieszközlése érdekében.

Izrael eddig váltig ragaszkodott a katonák feltétel nélküli szabadon bocsátásához, a Hezbollah viszont csakis fogolycsere keretében, Izraelben bebörtönzött arab személyek szabadságáért cserébe engedné el őket.

A Hezbollah gerillái július 12-én ejtették foglyul a két izraeli katonát a libanoni-izraeli határ mentén – több másik társukat pedig megölték -, amire a zsidó állam hadserege offenzívával válaszolt. A 34 napon át tartó harcokat ENSZ-közvetítéssel létrejött tűzszünet zárta le augusztus közepén.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.