Forrás: kultura.hu

2006. szeptember 04.

Sikeres nyári hangversenyek után kezdődik az új évad

Teltházas saját rendezésű koncerttel, nagy sikerű előadással kezdte a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar. Július 2-án, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben megrendezett Beethoven-estjének szólistája Fujiko Hemming volt, akivel még 2005-ös japán turnéján ismerkedett meg a zenekar. A tragikus sorsú művésznő Beethoven interpretációját nagy szeretettel és lelkes tapsviharral köszöntötte a budapesti közönség.

Július 9-én, éppen a Labdarúgó Világbajnokság döntőjének napján kezdődött Budapest egyik legrangosabb fesztiválja, a BudaFest nyári hangversenysorozat. A fesztivál nyitóhangversenyén, melynek műsorát az operairodalom közkedvelt és gyönyörű gyöngyszemeiből állították össze, a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködött Medveczky Ádám vezényletével a Szent István Bazilika előtt felállított színpadon.

A nyár utolsó napján, augusztus 31-én a Zsidó Nyári Fesztivál egy nagyszabású produkciójának, a Sámson és Delila című opera koncertszerű előadásának részese volt a MÁV Szimfonikus Zenekar a Dohány utcai Zsinagógában. A Magyar Állami Operaház kiváló énekművészei mellett a Honvéd Férfikar és a Nemzeti Énekkar közreműködött, az előadást Győriványi-Ráth György vezényelte.

Őszi kalandozások világszerte

Szeptember végén, Mozart-műsorral németországi vendégszereplésre utazik a MÁV Szimfonikusok tagjaiból alakult Kamarazenekar.

Október második felében Ausztriába kaptak meghívást a MÁV Szimfonikusok. Kodály, Mozart és Haydn műveit szólaltatják meg hangversenyeiken osztrák hangszeres szólisták közreműködésével, a koncerteket egy mexikói karmester, Felix Carasco vezényli.

A svájci magyar közösség felkérésére vesz részt a zenekar az 1956-os forradalom 50. évfordulójának alkalmából rendezett eseménysorozatban. Beethoven Egmont-nyitány, Kodály Budavári Te Deum című műve mellett Farkas Ferenc Szent János kútja c. darabját szólaltatja meg a zenekar a szerző fiának, Farkas András karmester vezényletével Fribourgban és Zürichben.

A MÁV Szimfonikus Zenekar fennállásának több mint 60 évében idén először történik meg, hogy az amerikai kontinensen vendégszerepel az együttes. Ezúttal egyelőre a MÁV Kamaraegyüttes kapott meghívást egy közel egyhónapos hangversenykörútra, mely során Brazília, Argentína, Kolumbia és Peru több nagyvárosában koncertezik, de tárgyalások folynak arról is, hogy a közeljövőben a teljes szimfonikus zenekar is bemutatkozhat a dél-amerikai közönség előtt.

Ismert helyszínek, megújult programok,

régi kedvencek és fiatal tehetségek

Idén szervezi a hatvanadik hangversenyévadát a zenekar a Zeneakadémia Nagytermében, mely az Erdélyi Miklósról és Lukács Miklósról elnevezett sorozatoknak ad otthont.

Az Erdélyi-bérlet nyitókoncertje 2006. október 4-én lesz Gál Tamás vezényletével. Az est műsorán Mozart C-dúr (Jupiter) szimfóniája mellett felcsendül Bartók Táncszvitje majd Kodály Psalmus Hungaricusa, érdekesség, hogy a két utóbbi műnek egy ugyanazon a koncerten volt a bemutatója 1923-ban.

A sorozat következő előadásával Ligeti Györgyre emlékezünk. Ligeti San Francisco Polyphony művének műsorra tűzését szomorúan aktualitássá teszi az a tény, hogy a nagy magyar zeneszerző a hangversenysorozat előkészítésének időszakában, 2006. június 13-án elhunyt.

Hadady László Párizsban élő magyar oboaművész, a MÁV Szimfonikusok fafúvósainak művészeti tanácsadója lesz a március 7-ei hangverseny szólistája, tolmácsolásában Haydn C-dúr oboaversenyét hallhatjuk.

Az Erdélyi sorozat záróhangversenyét Ernest Hoetzl osztrák karmester vezényli, akit gyakran országa utazó nagykövetének neveznek, hisz Szentpétervártól Indiáig, a Fülöp szigetektől Mexikóig és Ecuadorig, Singapore-tól Afrikáig és az Egyesült Államokig terjed azon országok és városok köre, ahol vendégkarmesterként megfordult.

A hat hangversenyből álló sorozatban fellép még Kelen Péter, Németh Judit, Mukk József, Kovács István és Hong-Chun Youn és a Nemzeti Énekkar. Gál Tamás vezényli a sorozat több előadását, mellette meg kell még említeni Aleksandar Markovicot, aki fiatal kora ellenére már számos nemzetközi elismerést is magáénak tudhat.

A Lukács-bérlet december 6-ai koncertjének műsorával búcsúzik a MÁV Zenekar a Mozart-Bartók emlékévtől. Bartók Divertimentója mellett felcsendülő Mozart C-dúr zongoraversenyt Várjon Dénes szólaltatja meg. A programban elhangzik még Mendelssohn V. Reformáció szimfóniája, mely a hitújítás hőseinek és áldozatainak állít emléket. Az estet a világhírű hegedűművész, Takács-Nagy Gábor vezényli, aki 2006 májusában fényes sikerrel mutatkozott be a Zeneakadémián, mint nagyzenekari művek karmestere.

Január 31-ei hangverseny karmestere Jakub Hrusa lesz, aki a nagy hagyományokkal rendelkező cseh zenei élet követeként lép fel hangversenyünkön. Hrusa még csak huszonöt éves, de már több rangos karmesterverseny díjával büszkélkedhet, valamint ő a Prágai Filharmonikus Zenekar vezető karmestere és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarának “fiatal társ-karmestere”.

A koncert programján szereplő Mozart Fuvola-hárfaversenyének fuvolaszólamát Párkai Krisztina, a MÁV Szimfonikus Zenekar művésznője játssza. A hárfaszólamot Katerina Englichová tolmácsolásában halljuk.

A Lukács-bérlet zárókoncertjét a hetven éve elhunyt Hubay Jenő emlékének szenteli a zenekar.

Hubay korának messze földön elismert, kiváló hegedűművésze, Joachim József (Brahms barátja) volt a tanára. Néhány évi külföldi koncertezés és tanítás után hazatért, a Zeneakadémia hegedű-tanszakának vezetője, majd később főigazgatója volt. Neki köszönhető a világhírűvé vált magyar hegedű-iskola létrejötte és hegedűre írott művei a hangszer irodalmának fontos darabjai. Ezek közül mutat be néhányat a Hubay iránt különlegesen elkötelezett hegedűművész, Szecsődi Ferenc.

A tavalyi évadban a Művészetek Palotájában elindított új hangversenysorozat, a Mesterbérlet fogadtatása a várakozásoknak megfelelően alakult, ezért a MÁV Szimfonikusok ismét meghirdették a bérletet. A négy hangversenyből álló sorozat záróestjére június 14-én kerül sor Vladimír Válek vezényletével. Válek 1985 óta a Prágai Rádió Szimfonikus zenekarának vezető karmestere, vezetése alatt az együttes Európa egyik legrangosabb rádiózenekarává fejlődött. 2004 óta a Szlovák Filharmónia vezető karmesteri posztját is betölti. Műsorának első fele tiszteletadás a nagy elődöknek, Mozart és Beethoven műveit követően a koncert második felében cseh zenét vezényel: a legnépszerűbb cseh darabot, Smetana Moldváját és Leos Janáček egyik utolsó művét, a Sinfoniettát.

Kamarazenekari hangversenysorozat

a Festetics Palotában

Az elmúlt szezontól kezdve a német nyelvű Andrássy Egyetemnek otthonában, a Festetics Palota velencei tükrökkel, intarziás parkettával, falfestményekkel és kárpittal gazdagon díszített Tükörtermében is várja közönségét a MÁV Zenekar. A kamarazenekari koncertsorozat művészeti vezetője Takács-Nagy Gábor, aki éveken át a róla elnevezett, világhírű vonósnégyes primáriusa volt, s hosszú időn keresztül végzett, magas színvonalú művészi munkája során szerzett tapasztalatait adja át az együttes tagjainak.

A sorozat négy koncertje közül hármat Takács-Nagy vezényel, a negyediket a zenekar rézfúvósai mellé felkért művészeti tanácsadó, Balogh Sándor harsonaművész dirigálja. A sorozatban vendégművészként fellép még Hadady László Párizsban élő magyar oboaművész, a MÁV Szimfonikusok favúvósainak művészeti tanácsadója, valamint Schranz Szilvia szopránénekesnő és Stuller Gyula hegedűművész is.

Apák és fiaik együtt a pódiumon

Mindig különleges élményt ígér az a produkció, ahol családtagok, jelen esetben apa és fia állnak egyszerre ugyanazon a színpadon. A MÁV Szimfonikus Zenekar következő évadában két olyan hangversenyt is rendezünk, ahol a karmester és a gordonkaművész a legközelebbi családi kötelékben állnak egymással, valamint egy harmadikat, ahol apa és fia együtt egy koncert szólistája.

A Mesterbérlet nyitóestjét vezénylő Irwin Hoffmant az előző évadban, a MÁV Szimfonikusok élén ismerhette meg a magyar közönség. Annyit tudtunk róla, hogy a Chicagoi Szimfonikus Zenekart vezette Solti György előtt és állandó vendégkarmester maradt Solti mellett is. Koncertje ennél sokkal többről is meggyőzött: hallatlanul nagy tudású, szuggesztív karmester, akit mind a közönség, mind a zenekar örömmel fogadott. Ezért hívta meg zenekarunk idén újra. Csajkovszkij legnépszerűbb művei csendülnek fel hangversenyén. A Rokokó-variációk szóló-csellistája, Gary Hoffman, a dirigens fia, 1986-ban — első amerikaiként —megnyerte a Párizsi Nemzetközi Rosztropovics Gordonkaversenyt.

Mexikói estet adunk február 21-én az Erdélyi sorozatban. Az örökös napfényben fürdő, egzotikus ország zenei kultúrájába két avatott művész, Carlos Prieto gordonkaművész, és fia, Carlos Miguel Prieto, a mai Mexikó legnevesebb karmestere, aki hazája legrégibb zenekarának, a Xalapa Symphony Orchestrának zeneigazgatója és a Luisiana Symphony Orchestra vezető karmestere is, segítségével pillanthatunk be. Az est a budapesti Mexikói Nagykövetség támogatásával jön létre.

Ugyanitt kell megemlíteni még egy családias alkalmat: december 19-én Onczay Csaba gordonkaművészt köszönjük 60. születésnapján egy hangversennyel, melynek különlegessége, hogy ugyancsak kitűnő csellista fiával, Onczay Zoltánnal együtt lép pódiumra. Onczay Csaba pályafutásának kezdetén megnyerte Budapesti Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaversenyt, melynek döntőjében a MÁV Szimfonikus Zenekar kísérte. Élete azóta is sok ponton kapcsolódik a zenekarhoz, az egyik legtöbbször fellépő szólistája volt a MÁV Szimfonikusoknak. 1994 óta a Zenekari Alapítvány létrejötte óta pedig az együttes művészeti tanácsadója. A születésnapi koncertet a MÁV Szimfonikusok művészeti vezetője, Gál Tamás vezényli.

2007-ben ismét Magyar Szimfonikus Körkép

a Művészetek Palotájában

Immár harmadik alkalommal mutatkoznak be fővárosi és vidéki szimfonikus zenekarok a Művészetek Palotájában megrendezésre kerülő Magyar Szimfonikus Körképen. A közel egy hónapig tartó fesztivál programjának összeállításánál egyetlen feltételt szabnak a zenekaroknak, hogy a koncert műsorokban egy-egy magyar műnek is el kell hangoznia.

A MÁV Szimfonikus Zenekar ismét nagy örömmel él a lehetőséggel, hogy részt vehet a Szimfonikus Körképen. Február 6-ai koncertjén egy olyan, több zeneszerző által komponált művet mutat be, melyet nagy elődjük iránti közös tiszteletadás hívott életre:

Doráti – Serly – Frid – Veress: Variációk egy Kodály-témára (hálás tanítványaitól)

Doráti Antal, a híres karmester, Serly Tibor, aki Bartók utolsó heteiben társa volt, Frid Géza, a híres zongoraművész és zeneszerző, valamint Veress Sándor, aki éppen 100 évvel ezelőtt született, valamennyien Kodály Zoltán tanítványai voltak. Mesterük iránti tiszteletük és szeretetük kifejezéseként komponálták a felcsendülő variáció-sorozatukat

Újra lesznek Unokák és Nagyszülők hangversenyei

Fenyő Gábor szerkesztésében

A több mint egy évtizede változatlan sikerrel megrendezett sorozat, az Unokák és Nagyszülők hangversenyei-ből négynek a Stefánia Palota ad otthont ebben az évben is, egyet pedig a Zeneakadémián rendeznek. A sorozatban a gyerekek közelebbről megismerhetik az oboát; Éljen Bartók, éljen Budapest című koncerttel tisztelegnek a 125 éve született zeneszerző zseni emléke előtt; majd a következő koncerten már az új évben, a másik nagy magyar zeneszerzőre, Kodály Zoltánra emlékeznek születésének 125. és halálának 40. évfordulóján. Márciusban a víz világnapján csak vízzel kapcsolatos zeneművek szerepelnek a programban, míg az évad utolsó koncertjének zenei kalauzában Mozart és Britten egy-egy művével ismerkednek meg a gyerekek. A koncerten fellépnek a zenekar oboaművészei és Mali Emese zongoraművész, karmesterként Köteles Géza, Rácz Márton, Kaposi Gergely, Horváth Gábor és végül mindannyiuk tanára, Gál Tamás jegyzi a koncerteket.

A zenekar 2006-2007-os hangversenyévadára bérleteket vásárolhatók 2006. szeptember 11-22 között a MÁV Szimfonikus Zenekar Székházában

Honlap: www.mavzenekar.hu, E-mail: [email protected]

Comments are closed.