Forrás: Origo

Hazahozná Irakból az amerikai katonákat és a mexikói határra irányítaná őket a Ku Klux Klan amerikai fajvédő szervezet. A két világháború között népszerű, mára azonban már csak pár ezer ember által követett Klan pár tucat tagja, hétvégén Pennsylvaniában tartott felvonulást.

Felvonulást rendezett a Ku Klux Klan (KKK) amerikai fajvédő szervezet kisebb csoportja a hét végén egy pennsylvaniai kisvárosban. A hatóságok által engedélyezett megmozdulás idejére ellentüntetések szerveződtek, de komolyabb összeütközés nem történt. A feketék, a zsidók, a melegek és a spanyol ajkúak gyűlölete mellett tett hitet a kétórás rendezvényen a KKK mintegy három tucatnyi tagja, akik a Pennsylvania állambeli Gettysburgben gyűltek össze.

Az Egyesült Államokban összesen talán háromezer tagot számláló KKK egyik legnagyobb tagszervezete, a Világ Lovagjai még júliusban kapott a demonstrációra engedélyt, amelyet az alkotmány első, a szólás szabadságáról szóló kiegészítése alapján adtak meg a hatóságok – írja az MTI a Washington Postra hivatkozva.

Gordon Young, a Ku Klux Klan helyi vezetője arra szólította fel az Egyesült Államok kormányát, hogy vonja ki az amerikai csapatokat Irakból, és írányítsa őket az amerikai-mexikói határra az országba áramló illegális bevándorlás megfékezésére.

A Klan először a 19. században alakult meg, azonban az amerikai kormány fellépett tevékenysége ellen, a KKK páholyai bezártak. Az újjáalakult szervezet a két világháború között érte el népszerűsége csúcsát.

(MTI)

Comments are closed.