Forrás: Origo

A Tilos Rádió 15 éves fennállását ünnepli! Ez alkalomból olvasóink Kovács Ágotát, a rádió ügyvezető igazgatóját kérdezték a rádió múltjáról és jövőjéről, anyagi helyzetéről, politikai hovatartozásáról, a rádió életéről és dolgozóiról.

Mikor lesz országos rádió a Tilos?

Kovács Ágota: Sziasztok chatelők! Bármit kérdezhettek a Tilos Rádióról!

Hello Ági. Mikor csináltok Vajdaságba Tilos partykat? [Ma Macoosa]

– Amikor hívnak. Keressenek meg minket, ha ismer szervezőket, biztos, hogy szívesen mennének a dj-k.

 Csókolom, miért tilos a Tilos Rádió? [naphta]

– Annak idején így nevezték el a Tilos az Á nevű szórakozóhelyen, mivel ott alakult. A szórakozóhely már a múlté, mi még jól bírjuk.

Szióka! Hogy jött ez az ötlet? Mesélnél nekem a kezdetekről? Megköszönném. [hupy csajszi]

– Egy Vova nevű srác találkozott holland kalózrádiósokkal, sőt ha jól tudom, az első adót is tőlük kapták az alapítók. Akkoriban nem volt még ennyi rádió, egyáltalán nem voltak hallgatható zenei rádiók, és főleg nem volt semmilyen szabályozás, ami alapján legálisan rádiózni lehetett volna, de a szabályozatlanságot kihasználva 10-20 budapesti srác kalózrádiózni kezdett.

Szép napot! A rádión belül melyik dj zenéje áll a legközelebb Önhöz? [36chambers]

– Nyugodtan tegezhettek! Elég sokféle zenét hallgatok, sok kedvenc dj-m van, sőt a férjem is Tilos rádiós dj. Sorolok néhány nevet és műsorcímet: Pingvintánc vasárnap, Tune-in Bosival csütörtökön, nagy kedvencem a Manamana Suefoval és Korkkal.

Mennyire csengett le annak az idiótának a zsidózó akciója? Beszélnek még róla bárhol is? [karl heinz]

– Mi nem beszélgetünk róla sokat. Az ő akciója lecsengett.

A politika miért találta meg a Tilos rádiót? Mi köze a Tilosnak bármilyen politikához? [karl heinz]

– Egy kis politikai párt céljait szolgálta annak idején. A körülöttünk kialakult hisztéria aztán csak tovább nőtt. A Tilos Rádiónak igazából nincs semmilyen köze a politikához, leginkább kritikus, és ezt semmilyen politikai párt vagy annak tagjai sem szeretik.

Szia Ágota!! Ne hari a kérdésért, de te mivel foglalkozol a rádiónál????? [renny0517]

– Ügyvezetője vagyok a Tilos Rádiónak 2004 óta, korábban már műsorkészítőként, kezdetben pedig önkéntesként dolgoztam, de 1998-ban betelefonálóként kezdődött a karrierem.

Szia! Miért van az, hogy csak Pesten van minden? Vidéken nem is tudja sok fiatal, hogy mi is az a Tilos Rádió. Nem lehetne országossá tenni? [Timó 25]

– Nincsenek országos nonprofit frekvenciák, és nagy valószínűséggel nem is írnak ki ilyen pályázatot soha. Marad az internet: www.tilos.hu. 50-nél is több közösségi és kisközösségi rádió van Magyarországon, érdemes megnézni a szabadrádió.hu-n, hogy nincs-e a környéken egy klassz rádió, amiről nem is tudsz…

Nem féltetek sohasem a buktától, illetve volt ebből már valaha problématok? [hupy csajszi]

– Elég sok bukta volt már a Tilos Rádió életében, de nem tudom, mire gondolsz.

Gondolom nem rózsás a rádió anyagi helyzete? Mégis miből tud még talpon maradni? [karl heinz]

– Korábbi helyzetünkhöz képest már-már rózsásnak mondanám a helyzetünket. Végül is nincsenek kifizetetlen számláink, és némi fejlesztésre is jut pénz. Három bevételi forrásunk van, elsősorban a hallgatóink (adományok, szja 1%-a), egyre több sikeres pályázatot írunk, és igyekszünk fejleszteni a vállalkozási tevékenységeinket is. Ezzel együtt nagyon nehéz talpon maradni és csak amiatt sikerül, mert rengeteg ingyenes munka van a Tilos Rádióban, egyetlen műsorkészítő sem kap fizetést a munkájáért, de ezen kívül is sok mindenben segítenek az önkénteseink. Ha bárki segíteni akar, a tilos.hu-n megtalálja a segíts! Menüpontnál.

Milyen más rádiót hallgatsz?

Melyik műsör a leghallgatottabb? [Ma Macoosa] 

– Nem tudjuk, éppen ma fejeződött be a hallgatói felmérés, talán az adatok ismeretében már találgathatunk, de egyelőre csak az online hallgatást tudjuk mérni, az pedig nem feltétlenül utal a hallgatottságra.

Helló Ágota! Biztos, hogy egyik párthoz sem tartoztok? Támogatást egyiktől sem kaptok? [LófejüPéter]

– Egészen biztos lehetsz benne, hogy egyetlen párthoz sem tartozunk, és a legkevésbé sem támogatnak minket sem anyagilag, sem “erkölcsileg”. Nem áll ki mellettünk senki, ha baj van, megnyugodhatsz.

Szia! Hogyan lehet bekerülni a Tilos Rádióhoz műsorvezetőnek? [Megmondó]

– Találd ki, hogy mit szeretnél csinálni, miről, kivel, vagy milyen zenéket . Írd le, és küldd el a [email protected] email címre. Keresünk új műsorvezetőket, úgyhogy nyugodtan jelentkezzetek!

A keresztényeket szidtátok keményen a Tilos Rádioban. Nem úgy lenne liberális, szabad és fair ha most a zsidókat szidnátok? Vagy azok szerintetek felsőbbrendűek?

– Fogalmam sincs, ki a felsőbbrendű…

Miért csak olyan kis hatókörben sugároz a rádió? [36chambers]

– Sajnos ezt a körzeti frekvenciát nyertük el, nem lehet nagyobb az adónk, maximális teljesítménnyel működik. Csak akkor tudnánk növelni a vételkörzetet, ha a legközelebbi frekvenciapályázatnál egy másik helyi frekvenciát megpályáznánk és megnyernénk.

Milyen más rádiót hallgatsz (ami nem Tilos)? Van amelyiket el tudod viselni? [karl heinz]

– Nagyon nehezen viselem a kereskedelmi rádiókban 15 percenként beköszönő híreket, időjárásjelentést, útinformjelentést és reklámokat. Szinte kivétel nélkül felszínes popzenét játszanak, ennek ellenére időnként hallgatom a Klubrádiót és a Kossuth Rádiót. Régebben a Rádió Cafet is hallgattam. Ha valami fontos esemény van, akkor az Inforádió is képbe kerül.

Megéri ma még ingyen rádiózni?? [juli23]

– Senki sem azért rádiózik, mert megéri, hanem mert rádiózni a legjobb!! Ez is az önkifejezés egyik formája, olyan mintha zenélnél, színházat csinálnál, festenél vagy fotóznál.

Egy rádió milyen vállalkozási tevékenységet folytathat?? [LófejüPéter]

– A Tilos Rádiót a Tilos Kulturális Alapítvány üzemelteti. Az alapítványi törvény lehetővé teszi a vállalkozást, egy bizonyos mértékig és megkötésekkel. Például nem veszélyeztetheti az alapító okiratban megjelölt célokat. A Tilos Rádió rendezvényeket szervezett eddig is, és szeretne még többet szervezni, akár másoknak, más szervezeteknek, cégeknek, nonprofit intézményeknek. Szeretnénk a merchandise-termékek eladását serkenteni, hogy ne csak egy évben egyszer lehessen Tilos pólóhoz jutni, hanem egész évben megvehesd, mint bármi mást. Bár nem számítunk nagy bevételre, nagyon szeretnénk cd-kiadással foglalkozni, ez is egy misszió. Sok zenekarnak az első bemutatkozási lehetősége volt a Tilos Rádió pl. Anima Sound System, Belga, Copy Con. Milyen jó lenne, ha a jövőben felfedezett zenekarok első lemezei nálunk jelenhetnének meg vagy a népszerű dj-ink mixeit kiadhatnánk cd-n. Ilyesmikre gondoltunk.

Milyen zenék szólnak a rádióban?

Szerintem full jó a Tilos Rádió, remélem sokáig hallható lesz még, sok sikert kívánok neki. Egy problémám van vele: a kínai műsor.

– Lehet, hogy nem érdekel annyi embert mint mondjuk egy népszerű reggeli műsor, de biztosan van Budapesten élő kínai közösségben, olyan, aki hallgatja ezt a műsort, és jelent neki valamit. Azonkívül nyilván sokan tanulnak kínaiul, nekik nagyon érdekes lehet.

Sicretman még a rádiótoknál van? [Megmondó]

– Nincs már a rádiónál, talán egy éve. Úgy tudom, csak zenéléssel foglalkozik.

Így a 15 éves rádiónak milyen jövőt jósolsz? [karl heinz]

– Én kicsit szkeptikusabb vagyok a nagy átlagnál, de a pozitív verziót mondom el most nektek: 3 év múlva lejár a mostani frekvenciánkra szóló szerződésünk, és mindent meg fogunk tenni, hogy meghosszabbítsák azt újabb 5 évre, bármennyire fejlődik is az internetrádiózás, a zuhany alatt, vagy reggel a kávézás közben, vagy a csúcsforgalomban araszolva még sokáig a rádiót fogjuk bekapcsolni.

Milyen zenék szólnak a rádióban? [Bence Bratyó]

– Hallgass bele a tilos.hu-n! A breakbeattől a drum and bassen át a heavy metált érintve egész a komolyzenéig szinte minden zenei stílust megtalálsz, egyedül kommersz popzenét nem játszunk. Arra ott van az összes többi rádió.

De most mindenhol a pop zene a menő…és mindenki azt hallgatja! [szk caj] 

– Nálunk most a ragga a menő.

Sziget fesztiválon lesz Tilos Sátor újra? [kom.megye(f27)]

– Minden évben felmerül ez a kérdés. A rádión belül is eltérőek a vélemények, sokan úgy érzik, hogy ott lenne a helyünk újra, de egy ilyen sátor színvonalas megszervezése rengeteg energiába és sok pénzbe kerül. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egyszer újra megjelenünk a Szigeten, bár mi is sokat kritizáljuk a kommercializálódása miatt.

Tudnál arról mesélni, hogy milyen volt az első Belga “fellépés” a rádiótóknál? Hogy találtatok rájuk? Mikor volt ez? [Megmondó]

– A belgás fiúk egy rádióműsort csináltak, a korábban már emlegetett Sickratmannel, vagyis Pajzs Miklóssal. Talán a Hit Gyülekezete címmel, teljesen elmebeteg műsor volt, aki akkor figyelt rájuk, megláthatta a jövőt. A zeneszerzőjük pedig Titus, aki szintén tilosrádiós dj. Ja, nem! Hitparádé volt a címe!

Sok nagy ember jött tőletek (Simó, Weyer, Superman, Shuriken, stb…). Ez gondolom jó érzés nektek? Visszajárnak? [karl heinz]

– Weyer és Shuriken a mai napig műsorkészítők nálunk, és még van egy csomó híres emberünk. A régiek nem járnak vissza, de a legtöbbjük nagy figyelemmel követi az eseményeket és sok baráti szállal kötődnek a rádióhoz. Igaz, Simó Gyuri?

Hogy telik egy napod a rádióban? Amúgy te hogy lettél ügyvezető? [karl heinz]

– A botrány utáni ideiglenes kuratóriumba beválasztott a Tilos Rádió tagsága, akkor nyolcan vezettük a rádiót Szabó Család néven. Amikor ennek az időszaknak vége lett, szükség volt egy új vezetőre, hogy végrehajtsa mindazt a belső átalakulást, amit együtt kitaláltunk. Én ekkor már évek óta foglalkoztam a gondolattal, hogy abbahagyom, amivel előtte foglalkoztam, a Szabó Család tagjai pedig erősen rábeszéltek, hogy vállaljam el a feladatot. Hát így! Reggel 10 körül megyek be az irodába, letöltök vagy 300 levelet, kitörlök 250 spamet, elsőként elolvasom a kuratórium és a Tilos taglista leveleit, minden hallgatói levélre válaszolok, ezzel elmegy egy óra legalább. Utána mindig mást kell csinálni, de biztos hogy köze van valamelyik pályázatunkhoz, annak megírásához, végrehajtásához vagy elszámolásához. Sok egyéb adminisztrációs teendő is van egy alapítvány körül (könyvelés, bíróság, munkatársak, költségvetés, stb.) Délután felé már sokan járnak be az irodába, mindenféle ügyes-bajos dolgokat is intézni kell, szeretem, ha bejönnek a műsorkészítők, nem bánom, ha megzavarnak, bármit is csinálunk, jó érzés, ha nem csak a stúdióba jönnek be adást csinálni, hanem az irodába is.

Hogy éltétek meg, amikor betiltottak titeket? Mennyire legyintett meg a megszűnés szele? [jl picare]

– Melyik betiltásra gondolsz? A legutóbbi 25 napos leállás beceneve volt a “betiltás”, de korábban is megtörtént a Tilos Rádióval, hogy nem volt éterben. Nagyon megvisel minket, mindig igyekszünk feltalálni magunkat, de valójában eléggé kikészül tőle mindenki. Azért az nagyon más, amikor látod a végét, 25 napra elállni nem a világ vége. Legalább kicseréltük a padlószőnyeget a stúdióban.

Az utóbbi időben nőtt, vagy csökkent a hallgatottság? Annak idején mindenki rólatok beszélt de manapság nagy csend van. [jl picare]

– A hallgatottságot nem tudjuk mérni, soha nem volt annyi pénzünk, hogy megrendeljünk egy ilyen kutatást. Nem feltétlenül örülünk annak, ha mindenki rólunk beszél, főleg ha ezt negatív előjellel és botrányok közepette teszik. Az, hogy manapság nagy a csend, csak látszólag igaz. Igyekeztünk kikerülni a sajtóból, és inkább csak akkor megszólalni, amikor valami igazán fontos, vagy érdekes történik. Most pl. az az ürügy, hogy 15 évesek lettünk! A rádión belül és a hallgatói közösségben egyáltalán nincs csend, igazából sosem akartunk többet, mint szabadon rádiózni, és elérni mindazokat, akik szeretnének hallgatni minket. Úgyhogy hallgassátok ti is a Tilos Rádiót, akinél nem jön be, ott tessék szépen bekötni a kábelt, vagy menjetek fel a tilos.hu-ra. Köszönöm szépen a kérdéseket meg a figyelmet! Sziasztok!

[origo]

Comments are closed.