Forrás: Origo

Libanonban folytat tárgyalásokat a német hírszerzés vezetője. Ernst Uhrlau szeretné elérni, hogy Libanon adja ki azt a három gyanúsítottat, akik az öt héttel ezelőtti, kudarcba fulladt németországi merényletkísérlet után külföldre szöktek.

Öt héttel a kudarcot vallott németországi vasúti merényletkísérletek után Libanonban tárgyal a német hírszerzés (BND) főnöke. Ernst Uhrlau szombaton kezdett megbeszéléseket a libanoni belügyi és igazságügyi szervek képviselőivel.

A német vendég délután találkozik Szajjed Mirza libanoni főügyésszel. Az eszmecserén Uhrlau szeretné elérni, hogy Libanon adja ki Berlinnek azt a három gyanúsítottat, akik a merényletkísérletek után külföldre szöktek. Németország és Libanon között nincs hatályban kiadatási egyezmény. A Focus hírmagazin értesülése szerint a bejrúti hatóságok Libanonban akarják bíróság elé állítani a három libanoni állampolgárságú személyt.

Bejrúti látogatását a BND főnöke arra is megpróbálja felhasználni, hogy közvetítsen egy Izrael és a Hezbollah közötti fogolycsere ügyében. A július elején elrabolt két izraeli katona szabadon bocsátásáért a síita milícia számos, izraeli börtönökben őrzött tagjának az elengedését követeli. Uhrlau 2004 elején egyszer már fontos szerepet játszott egy közel-keleti fogolycsere létrejöttében.

(MTI)

Comments are closed.