Forrás: Hírtv

1,25 millió dollár. A stokholmi adományozó konferencián felajánlott összeggel együtt ekkora összeget kap Libanon az izraeli bombázások utáni újjáépítéshez. Közben folyik a déli területek aknamentesítése, az izraeli-libanoni határ közelében pedig több mint 40 év után újra libanoni katonák ellenőrzik a területet.

Az újjáépítéshez felajánlott összeg a libanoni károk kétharmadát fedezi. Fuád Szinjóra kormányfő azt ígérte, közvetlenül a rászorulókhoz jut a segítség. Visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a pénz a Hezbollahhoz kerülhet. Van, aki örül a pénznek, de a libanoniak egy része máshonnan várná azt. – Ezt az összeget egyetlen állam fizethetné meg: Izrael. Kevesebb mint 5 perc alatt milliárdokat adhatna. Libanon tönkretett ország lett – vélekedett egy bejrúti lakos.

Közben tart a fel nem robbant szerkezetek hatástalanítása. Izrael pénteken átadott az ENSZ libanoni békefenntartóinak egy térképet, amelyen bejelölték, hol találhatnak fel nem robbant bombákat. Az Amnesty International csütörtökön követelte Tel-Avivtól, hogy a civilek védelme miatt árulják el melyik területeket bombázták az egy hónapig tartó konfliktus alatt.

Az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy csak a Libanon déli részére ledobott bombák helyét árulták el. Az ENSZ eddig több, mint négyszáz területen talált legalább százezer fel nem robbant bombát Libanonban.

Izraelt több támadás érte az ugynevezett kazettás bombák használata miatt: ezek több kisebb töltetet tartalmaznak, amelyek száma háromtól akár kétezerig is terjedhet. Egy ilyen bomba hatóterülete akár három futballpálya nagyságú is lehet, és a fel nem robbant töltetek veszélyeztetik a lakosságot.

Az izraeli-libanoni határ közelébe már megérkeztek az első libanoni katonák, ENSZ-békefenntartók kíséretében. Az ország hivatalos hadserege most először foglalt el állásokat itt azóta, hogy az 1960-es évek végén palesztin fegyveresek szállták meg a területeket. Az izraeli hadsereg a fegyverszünet életbe lépése óta a háború alatt megszállt dél-libanoni területek kétharmadáról vonult ki.

hírTV, Független Hírügynökség

Kedves Olvasó!

Ha Ön is szeretné e-mailben megkapni a Hír TV válogatott híreit, regisztráljon!

Comments are closed.