Forrás: Hírtv

Meghalt ez egyetlen arab Nobel-díjas író. Nagíb Mahfúzt július közepe óta veseelégtelenséggel, tüdőgyulladással és egy balesetből eredő fejsérüléssel kórházban ápolták. Szerdára virradóan halt meg 94 éves korában.

A Kairóban született író rendszeres publikálója volt a kormány közeli al-Ahram című lapnak, mely több regényét is folyatásosan közölte. Liberális nézeteket vallott, és nagy vitákat váltott ki egyiptomi-izraeli békekötés támogatásával, és többször szembekerült iszlám szélsőségesekkel, akik istenkáromlással vádolták

Legsikeresebb regénye, melyet 1950-ben adtak ki A Kairói Trilógia címmel. 1988-ban kapott máig egyetlen arab íróként Nobel-díjat. Munkássága nagy terjedelmű, több mint 40 könyve jelent meg 1932 óta. Utolsó írása 2004-ben Dreams of the Rehabilitation Period jelent meg. Magyarul egyetlen írása elérhető Útvesztő címmel. 1994-ben októberében fiatal fanatikusok megtámadták háza előtt, és több késszúrással megsebesítették, de a merényletet túlélte. Ezután már csak egy könyve jelent meg. Legtermékenyebb időszaka a 40-es évektől a 80-as évek végégig tartott.

Kedves Olvasó!

Ha Ön is szeretné e-mailben megkapni a Hír TV válogatott híreit, regisztráljon!

Comments are closed.