Forrás: Magyar Rádió

1939-ben, Hitler utasítására, nácibarát protestáns teológusok, Intézetet létesítettek Németországban, melynek deklarált célja “a kereszténység megtisztítása a zsidóktól” – írja a német Bild egyik utóbbi számában. A gyakorlatban a “tisztogatás” a protestáns bibliai textusok megszabadítása volt a nem-árja behatásoktól.

1939-ben, Hitler utasítására, nácibarát protestáns teológusok, Intézetet létesítettek Németországban, melynek deklarált célja “a kereszténység megtisztítása a zsidóktól” – írja a német Bild egyik utóbbi számában. A gyakorlatban a “tisztogatás” a protestáns bibliai textusok megszabadítása volt a nem-árja behatásoktól. Ennek ellenében olyan szövegeket kellett kreálniuk, amelyek összhangba hozzák a náci ideológiát a protestáns egyházzal. Az Intézet emberei nagyon agilisak voltak – írja a lap – sok tanulmányt tettek közzé, amelyek a keresztény dogmáknak náci aláfestést adtak.

Az egyik ilyen “munka” átírta a tízparancsolatot, a náci erkölcstan szellemében és hozzátett még kettőt. A hitlerista “tízparancsolat” így hangzott:

1. Tiszteld a Führeredet, és Istent.

2. Őrizd a vért tisztán, a becsületet pedig igazságosan.

3. Légy készen, hogy másokért feláldozd magad.

4. Őrizd a tulajdonod.

5. Hagyatkozz Istenre teljes szíveddel.

6. Őrizd meg az örökséged, és igyekezz gyarapítani azt.

7. Légy alázatos Isten előtt.

8. Emlékezz: az érzések nem csalnak.

9. Az életed és a tested szent.

10. Segíts és bocsáss meg.

11. Tiszteld apád és anyád, légy jó példája utódaidnak.

12. Az élet legfontosabb értékei a becsület és hűség.

Mint látjuk, a nácik kihagyták a “Ne ölj”, “ne paráználkodj!”, “ne lopj” tilalmait. Ez nem nekik való volt… Ugyancsak kihagyták a náci Bibliából, a messiás és halleluja kifejezéseket és “természetesen” Jeruzsálemet, ami helyett “Az Isten Örök városa” kifejezést használták.

Hitlerék Jézus zsidó származását is megkérdőjelezték. Szerintük a kereszténység megalapítója kaukázusi eredetű volt…

Naftali Kraus

Comments are closed.