Forrás: MNO

Harminc nemzet 112 csapata maradt versenyben az európai kupákban, a mieink mind kiestek

2006. augusztus 26. (20. oldal)

Ballai Attila

A Fehérvár FC “elsüllyedésével” újabb mélységi rekordot döntött a magyar labdarúgás: klubcsapataink számára már nyáron véget ért a kontinentális kupaszezon. A Debrecen és az Újpest korábbi, még dicstelenebb búcsúja után Csertői Aurél együttese a hazai 1-1-et követően csütörtökön éjszaka 2-0-ra kapott ki Zürichben a helyi Grasshopperstől, így a mieink addigra be is fejezték, mire a selejtezők után a valódi kupaküzdelmek megkezdődnek. Az UEFA 51 tagállama közül 30 még érdekelt a folytatásban; tulajdonképpen nem is annyira meglepő, hogy Magyarország a maradék 21-hez tartozik.

A Fehérvár FC szurkolói, szokásukhoz híven, a Hardturm stadionban is kifüggesztették a játékosokhoz szóló transzparenst: “Nekünk már bizonyítottatok.” Lehet. De nem csütörtökön este. Mert a Grasshoppers az 5. és a 24. percben lőtt gólokkal rögvest eldöntötte a továbbjutást; a hazaiak innentől nem akartak, a vendégek nem tudtak elővezetni semmi emlékezeteset, maradt a 2-0. Pedig a magyarok még külső segítséggel is éltek, Csizmadia például nem engedte be a szállodai szobájába a meccs előtt a takarítónőt, mert ez a babona már az előző körben, Almatiban is bejött. Most viszont inkább a hölgy mehetett volna be, mert akkor legalább a szobában rendet rak – ha már a magyar futballban ez senkinek sem sikerül.

Ennek jeleként a tavalyi bajnokság mindhárom dobogósa iszonyatos sebességgel zuhant le az európai kupaporondról: a bajnok DVSC a BL-selejtezőben 1-1-es döntetlennel és 4-1-es vereséggel maradt alul a macedón Rabotnicski Szkopjével szemben, az ezüstérmes Újpestet az UEFA-kupában a Megyeri úton 4-0-ra alázta porig a liechtensteini FC Vaduz (a visszavágón minden mindegy alapon 1-0-ra nyertek a magyarok), a Fehérvár pedig ment ugyan egy kört a kazah Almati ellen, de a svájci Grasshoppers 1-1, 2-0-lal útját állta.

Így aztán megesett az a példátlan csúfság, hogy őszre nem maradt kupacsapatunk. Pedig a Bajnokok Ligájában még 32-en, az UEFA-kupában 80-an állnak, azaz 112 egylet közé nem tudott egyetlen képviselőnk sem beférkőzni. A folytatás kereken harminc nemzet részvételével zajlik, az észtek, a macedónok, az írek, az izraeliek, a ciprusiak még javában futballoznak, a szomszédos államok közül is csupán a szlovének sorstársaink.

Ha nem térben, hanem időben távolodunk a mai magyar focitól, érdemes felidéznünk, hogy még ebben az évtizedben is értek el méltánylandó (rész)eredményeket csapataink. A Ferencváros 2002-ben kettős győzelemmel, 5-0-lal haladt át a török Kocaelisporon, 2004-ben az angol – igaz, másodosztályú – Millwallt kiütve bejutott a csoportkörbe, és annak nyitányán is elcsípett egy döntetlent a holland Feyenoordtól; a Debrecen a 2003-2004-es szezonban nemhogy az őszt, de a tavaszt is megérte, oda-vissza verte a horvát Vartekset, idegenben lőtt gólokkal túllépett a görög PAOK-on, és csak a 3. fordulóban adta meg magát a belga FC Brugesnek, Tavaly pedig már akkor is felfoghatatlan 8-0-lal intézte el a BL-selejtezőben a horvát Hajduk Splitet; az Újpest 2004 őszén 5-1-es összesítéssel páholta el a svájci Servette-et. De az sem a történelem előtti időkben volt, amikor az MTK 1999-ben 2-0-lal kiejtette a török Fenerbahcét – abban az évjáratban a másik isztambuli elitgárda, a Galatasaray nyerte az UEFA-kupát -, vagy “96-ban a Ferencváros a görög Olympiakosz ellen még esélyesként diadalmaskodott, majd az Üllői úton az angol Newcastle-t is felülmúlta 3-2-re. Tovább viszont már tényleg ne folytassuk, mert mindjárt 1995 őszéhez érünk, az egyetlen magyar BL-szerepléshez. Bár az egyszeri szép emlék annyiban még aktuális is, hogy a Fradi akkor ugyanabban a zürichi Hardturm stadionban és a Grasshoppers ellen kezdett, amelyben csütörtökön a Fehérvár – és a magyar klubfutball – zárt. Tizenegy éve még 3-0 volt ide, ezúttal már 2-0 oda, de ne is áltassuk magunkat azzal, hogy akkor és most között csupán öt gól a különbség.

Negyven párban. Tegnap elkészítették az UEFA-kupa első fordulójának sorsolását. A még versenyben lévő nyolcvan csapat negyven párban, oda-visszavágós alapon játszik a főtáblára kerülésért. A Dárdai Pállal felálló német Hertha ellenfele a dán Odense lesz, Sáfár Szabolcs együttese, az Austria Wien a lengyel Legia Warszawával találkozik, Bodnár László és Orosz Péter csapata, a Salzburg pedig az angol Blackburnt kapta ellenfélül. Az első mérkőzéseket szeptember 14-én, a visszavágókat két héttel később rendezik.

Comments are closed.