Forrás: Magyar Rádió

Nagyszabású tüntetés volt csütörtökön Tel-Avivban, amelynek célja az volt, hogy az izraeli kormány tegyen végre igazi lépéseket a fogságban tartott katonák kiszabadítására.

A becslések szerint körülbelül 40 ezren voltak, akik a három elrabolt izraeli katona mielőbbi visszatérését követelték. A tömegtüntetést a foglyok családjai és civil szervezetek kezdeményezték közösen. Független rendezvényt ígértek, amely mentes a pártpolitikától. Céljuk, nyomásgyakorlás a kormányra, hogy minél hamarabb folytassák le a tárgyalásokat a foglyok kicseréléséről Libanonnal, illetve a gázai szervezetekkel.

Többek közt beszédet és imát mondott a volt askenázi főrabbi is, akit a köztársasági elnöki szék egyik esélyesének tartanak. Megjelentek az elrabolt katonák családtagjai és megemlékeztek Ron Aradról is, egy húsz éve Libanonban fogságba esett izraeli pilótáról, akit azóta sem sikerült kiszabadítani. Izraelben a közvélemény-kutatások szerint az emberek döntő többsége elégedetlen a körülbelül két hete véget ért libanoni háború kimenetelével, amit két izraeli katonai elrablása robbantott ki, akiknek hazatérését azóta sem sikerült elérni.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.