Forrás: Hírtv

Irán nem fogadja el jogai csorbítását, ezért nem mond le az urándúsításról – közölte az iráni elnök. Ma jár le az a határidő, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsa szabott az urándúsító tevékenység leállítására. A világszervezet legfőbb döntéshozó testülete ezután már az Irán elleni szankciókról tárgyal.

Mahmúd Ahmadinezsád ismét több tízezer híve előtt üzent a világ vezető hatalmainak. Az iráni elnök hamar egyértelművé tette, hogy nem tesz eleget a Biztonsági Tanács öt hatalma és Németország közös ultimátumának. – A problémák gyökere abban áll, hogy Amerika vezetői erő alkalmazásával, fegyverekkel és bombákkal akarja megoldani a világ dolgait – fogalmazott Ahmadinezsád Teheránban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában az elutasítás után elhúzódó tárgyalásokra lehet számítani arról, milyen diplomáciai és gazdasági szankciókat vezessenek be Irán ellen. Oroszország és Kína továbbra is ellenzi Irán megbüntetésért, az amerikai elnök viszont már többször jelezte, hogy megbízható szövetségeseivel kész a katonai akcióra. Az Egyesült Államok haderejét azonban jelenleg leköti az iraki és afganisztáni küldetés, ráadásul egy újabb háborútól az európai szövetségesek is vonakodnak. Izraelben azonban már többször utaltak rá, hogy készek lebombázni az iráni atomlétesítményeket.

Kedves Olvasó!

Ha Ön is szeretné e-mailben megkapni a Hír TV válogatott híreit, regisztráljon!

Comments are closed.